Srebrenica: Virus "ore" njive - najmasovnija sjetva od završetka rata

Srna
Srebrenica: Virus "ore" njive - najmasovnija sjetva od završetka rata

SREBRENICA - Ovog proljeća, u vrijeme epidemije izazvane virusom korona i vanredne situacije, u srebreničkim selima obavlja se najmasovnija sjetva nakon završetka rata.

U skoro svim selima čuje se brujanje i vide se traktori i motokultivatori koji oru dugo neoranu zemlju. Mnogo veće obradive površine biće zasijane ovog proljeća nego prethodnih godina, a prema riječima nekoliko poljoprivrednika, ima više razloga što je do toga došlo.

Jedan od razloga je svježe ratno iskustvo i sjećanje na nestašicu hrane koje izaziva zabrinutost i strah da zbog "rata" sa nevidljivim neprijateljem - virusom, može nastupiti kriza za hranu.

Drugi razlog su donacije sjemenskog materijala i drugi podsticaji za proljećnu sjetvu.

Zatim, ljudi koriste neočekivano slobodno vrijeme i izlaze iz kućne izolacije na njive da urade nešto korisno za sebe i porodicu, održavajući tako kondiciju, a ujedno da obezbijede zdravo povrće i voće za ishranu u narednim mjesecima.

Bez obzira o kojim razlozima je riječ, mnogi su teretanu zamijenili motikom i ove godine biće zasijane znatno veće površine i proizvedene veće količine zdrave hrane na srebreničkim njivama nego prethodnih sezona.

Mnogi su iz došli iz gradova na sela da izolaciju i neaktivnost u stanovima zamijene kretanjem i radom na svojim seoskim imanjima i neki su nakon više decenija pauze počeli ponovo da obrađuju svoju zemlju i siju povrće i sade voće.

Neki su se vratili iz inostranstva i sklonili se u zavičaj gdje se osjećaju najsigurnije i počinju da obrađuju svoja zapuštena imanja.

U prvoj fazi sjetve siju se krompir, pasulj, boranija, krastavci, mrkva, luk i žitarice, a u drugoj fazi uskoro će početi zasađivanje rasada paprike, paradajza i kupusa.

Ohrabruje što se na njivama vidi dosta mladih koji nemaju nikakvo poljoprivredno iskustvo i prvi put uzimaju motiku u ruke.

Načelnik za privredu opštine Srebrenica Cvijetin Maksimović ocijenio je za Srnu da motiv za obimniju sjetvu daje i subvencija opštine od 50 odsto vrijednosti kupljenog sjemenskog materijala i vještačkog đubriva svakom domaćinstvu koje zasije više od dva dunuma površine na osnovu dostavljanja fiskalnog računa.

On je istakao da je taj podsticaj limitiran na maksimalno 500 KM po domaćinstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana