Srebrenica: Uručena priznanja i otvorena dva proizvodna pogona

Srna
Srebrenica: Uručena priznanja i otvorena dva proizvodna pogona

SREBRENICA - Održavanjem svečane sjednice Skupštine opštine i uručivanjem opštinskih nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, te otvaranjem dva proizvodna pogona u Srebrenici je danas obilježen Dan opštine - 11. mart.

Obilježavanju su prisustvovali ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Milorad Linta, te načelnici nekoliko gradova i opština iz Republike Srpske i drugi gosti.

U industrijskoj zoni u Potočarima otvoren je novi pogon Fabrike za pocinčavanje Srebrenica, te mini-pogon drvne prerade "AS drvo", u kojima je predviđeno zapošljavanje ukupno 50 novih radnika.

Načelnik opštine Mladen Grujičić istakao je da su novi pogoni danas otvoreni u objektima koje je opština kupila i obnovila zahvaljujući dobijenoj pomoći od Vlade Srbije od milion evra za tu namjenu.

Čestitajući građanima Dan opštine, on je zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji projekata koji omogućavaju razvoj i afirmaciju Srebrenice i kao najvažnije projekte za ovu godinu najavio je otvaranje novih radnih mjesta u drvopreradi i rudarstvu.

Grujičić je zahvalio vladama Republike Srpske i Srbije na podršci, kao i vladama Tuzlanskog i sarajevskog kantona na pomoći u obnovi infrastrukture.

U okviru obilježavanja Dana opštine uručene su zahvalnice i novčane nagrade za razvoj sporta Željki Katanić, zatim za doprinos razvoju obrazovanja i kulture najboljem studentu Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama od njegovog osnivanja Dušanu Pejiću, te opštinske zahvalnice pojedincima za dobre rezultate u poljoprivredi, društvenom radu, ekologiji i drugim djelatnostima kojima se bave, afirmišući svoju opštinu i podstičući druge da prate njihov primjer uspješnosti.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine načelnik opštine Mladen Grujičić i predsjednik Skupštine Nedib Smajić predstavili su rezultate rada u prethodnih godinu dana, te planove opštine za narednih 12 mjeseci, a zatim su dodijeljena najveća opštinska priznanja i nagrade učenicima generacije, te izveden prigodan kulturni program.

Najveće priznanje - Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica, dodijeljeno je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za podršku realizaciji brojnih projekata i razvoju ovih oblasti u srebreničkoj opštini.

Priznanje je preuzeo pomoćnik ministra Dragan Knežević koji je rekao da je u prošloj godini ovo ministarstvo na ime podsticaja uplatilo 800.000 KM za Srebrenicu, a u prethodnom periodu 14 miliona KM.

Plaketa sa srebrnim grbom opštine dodijeljena je Vladi Kantona Sarajevo za pomoć u realizaciji nekih infrastrukturnih projekata, a Plaketa sa bronzanim grbom učeničkom timu "Parfemdžije" srebreničkog Srednjoškolskog centra koji je sa proizvodnjom originalnih, specifičnih eteričnih ulja i parfema ostvario izuzetne plasmane na više smotri đačkog stvaralaštva, inovacija i preduzetništva u Republici Srpskoj i BiH.

Novčane nagrade uručene su učenicima generacije i "vukovcima" iz osnovnih škola i Srednjoškolskog centra u ovom mjestu, najboljem sportisti opštine Arminu Husejnoviću, zatim za humanost i hrabrost Mirnesu Hasanoviću, Mladenu Lazareviću i Adisu Krdžiću, koji su spasili staricu Milicu Simić iz zapaljenog stanja rizikujući svoje živote.

Nagrađeni su i radnici Božana Tankić i Jusuf Smajlović koji su navršili 30, odnosno 20 godina staža radeći u opštinskoj administraciji.

Firma "Zelena enrgija-R" /Green energy-R/, koja je nedavno pustila u pogon mini-hidroelektranu na rijeci Zeleni Jadar u srebreničkoj opštini, održala je prezentaciju u holu Kulturnog centra, a obavljena je i video-prezentacija potencijala srebreničke opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana