Srebrenica: Proglašeni pobjednici i uručene nagrade pobjednicima konkursa

Srna
Srebrenica: Proglašeni pobjednici i uručene nagrade pobjednicima konkursa

SREBRENICA - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Srebrenice večeras je organizovalo proglašenje pobjednika i uručivanje nagrada za najbolju pjesmu, priču, novinarski tekst i đački literarni rad pristigle na konkurs ovog društva.

Uručivanje nagrada održano je u okviru drugog dana programa trećeg Kulturno-prosvjetnog zbora “Stopama Luke Milovanova Georgijevića”.

Predsjednik žirija, književni kritičar iz Novog Sada Branislav Zubović pročitao je imena nagrađenih na pjesničkom konkursu.

Prvu nagradu “Luka Milovanov Georgijević” za poeziju osvojila je Željka Avrić, rođena u Banjaluci sa mjestom boravka u Sremske Mitrovici, za pjesmu “Kočić Petar, kćeri svojoj”.

Drugo mjesto pripalo je Vesni Radović iz Herceg Novog, nastanjenoj u Beogradu, za pjesmu “Milosti velike kiše”, a treću nagradu osvojila je Milica Borovčanin sa Sokoca za pjesmu “Mali krstovi”.

Na ovaj konkurs stiglo je više od 200 radova oko 120 autora.

Na konkurs za izbor najbolje priče i književnu nagradu “Zvonimir Šubić” predsjednik žirija bio je master srpskog jezika i književnosti Dušan Pejić i žiri je jednoglasno donio odluke o izboru najboljih.

Prvo mjesto za priču “Pali inkvizitor” dobio je Aleksa Đukanović, porijeklom iz Bratunca koji živi u Beogradu.

Drugo mjesto podijelili su Nišlije, dramski pisci, Miroslav Miljković za priču “Na osmatračnici” i Stamen Milovanović za priču “Tragovi koraka”, dok je treće mjesto pripalo Tihomiru Stevanoviću za priču “Trgovci solju”.

Na konkurs za najbolju priču pristiglo je 75 radova.

Predsjednik žirija za novinarsku nagradu Boban Tomić obrazložio je da je novinarska nagrada “Boško Milovanović” pripala Aleksi Jadžiću za putopis “Izolovana sela Nove Varoši”.

Drugo mjesto na ovom konkursu pripalo je Ernestu Bučinskom za tekst “Kozarčanin Fikret Hodžić deceniju i po bio je šampion bodibildinga eks-JU” i treća nagrada pripala je Milojku Vasiću za tekst “Sportisti za koje je manje poznato da su iz naše regije”.

Literarna nagrada za osnovce pripala je Filipu Grujičiću za sastav “Zajedno možemo sve”, a za srednjoškolce Vukašinu Jovanoviću za tekst pod naslovom “Imena se njenog sjećam”.

Zbog epidemiloške situacije, nepredvidivih vremenskih uslova i udaljenosti neki autori nisu prisustvovali uručivanju nagrada i one će im biti naknadno dostavljene.

Na večerašnjem skupu predsjednik srebreničke “Prosvjete” književnik Marko Milovanović ukratko je podsjetio na lik i djelo zaboravljenog srpskog lingviste, filologa i književnika Luke Milovanova Georgijevića rođenog u Osatu u srebreničkoj nahiji 1784.godine kome je ova manifestacija posvećena u znak zahvalnosti za doprinos stvaranju savremenog srpskog jezika i afirmacije njegovog lika i djela, te podsticaja književnog i kulturnog stvralaštva.

Večeras su predstavljeni drugi i treći broj časopisa za kulturu, književnost i umjetnost “Srebrni vijenac”.

Drugi broj časopisa posvećen je stvaralaštvu autora iz Georgijevićevog zavičaja kojih nije mali broj, a u trećem broju objavljeni su nagrađeni i pohvaljeni tekstovi na konkursima čiji su pobjednici večeras proglašeni.

“Prosvjeta” je i ove godine dodijelila stipendiju najboljem studentu iz ove opštine i ona je pripala Tijani Pejić, studentu master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Nakon toga priređeno je pjesničko veče na kome su stihove govorili pjesnici iz Bratunca Ljubisav Simić, Aleksandra Matić i Vukašin Jovanović, te Dejan Kolović iz Srebrenice.

Prosvjetno-kulturni zbor “Stopama Luke Milovanova Georgijevića” završiće se u ponedjeljak, 13. decembra, održavanjem okruglog stola o temi “Status srpskog jezika i pisma” o čemu će govoriti profesori Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta sa Pala Saša Knežević i Željka Pržulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana