Srebrenica: Otvorena izložba posvećena stradanju u Hirošimi i Nagasakiju

Srna
Srebrenica: Otvorena izložba posvećena stradanju u Hirošimi i Nagasakiju

Srebrenica - U Srebrenici je danas otvorena izložba fotografija o stradanju stanovništva japanskih gradova Hirošima i Nagasaki od atomskih bombi bačenih na ove gradove prije 71 godinu.

Glavni savjetnik Japanske agencije za međunarodni razvoj /JICA/ za BiH Hiroki Mijoši rekao je da danas nije u Srebrenici kao stručnjak koji prenosi znanje u oblasti poljoprivrede, što je njegov redovni posao, nego kao član tima koji organizuje obilježavanje 71 godine od katastrofe koja je zadesila Japan, kao jedinu državu u svijetu na koju su bačene atomske bombe, čije se posljedice još osjećaju.

"Osjećam ličnu odgovornost da prenesem iskustvo Japana kao jedine države koja je doživjela katastrofu od nuklearnog oružja i želim da ukažem na strahote i dugoročne posljedice da se više nikad nigdje ne bi ponovile", istakao je Mijoši prilikom otvaranja izložbe.

Srebrenica je treće mjesto u BiH u kome je priređena ova izložba, čiji je organizator JICA, a planirano je da se održi u još desetak gradova.

Pored predstavnika opština Srebrenica i Bratunac i građana, otvaranju izložbe prisustvovala je i grupa japanskih studenata koji su u višednevnoj studijskoj posjeti BiH, te učenici srebreničke osnovne škole.

U okviru programa otvaranja izložbe prikazan je film "Majčina molitva" koji govori o trajnim posljedicama od nuklearnih bombi po biljni, životinjski svijet i zdravlje ljudi, a održana je i origami radionica.

Izložba će biti otvorena do 11. septembra.

Prva atomska bomba bačena je 6. avgusta 1945. godine na japanski grad Hirošimu, a tri dana kasnije istu sudbinu doživio je i grad Nagasaki.
Time je okončan Drugi svjetski rat u Japanu.

Procjenjuje se da je od posljedica tih bombi direktno i indirektno stradalo između 100.000 i 200.000 ljudi, uglavnom civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana