Srebrenica: Od karcinoma umrlo 11 od ukupno 25 stanovnika dva seoceta

Srna
Foto: Srna

SREBRENICAU posljednjih 10 godina od raznih vrsta karcinoma umrlo je 11 od ukupno 25 stanovnika planinskih srebreničkih sela Jasenova i Pribojevići, a dvije osobe su operisane i još su na liječenju.

Spisak umrlih i operisanih od karcinoma iz ova dva seoceta sačinio je Marko Simić iz Pribojevića čiji je brat Veljo umro od karcinoma.

Marko Simić smatra da su obolijevanja posljedica zagađenja zemljišta i okoline koju su u ratnim godinama na ovom području počinile NATO snage i kaže da su u posljednjih 10 godina skoro svi umrli mještani Jasenove i Pribojevića bolovali od karcinoma.

U srebreničkom Domu zdravlja Srni su potvrdili da su osobe sa Simićevog spiska preminule od karcinoma, ali da oni ne vode evidenciju oboljelih i umrlih po mjestu stanovanja.

I u ovoj ustanovi ističu da je izuzetno visok broj oboljelih i umrlih od karcinoma u tim malim selima u odnosu na broj stanovnika i da je višestruko veći nego u drugim selima, iako nemaju evidenciju oboljelih od karcinom po geografskoj pripadnosti, odnosno naseljima ove opštine.

Pribojevići i Jasenova nalaze se u neposrednoj blizini površinskih kopova rudnika boksita, od kojih su neki iscrpljeni i napušteni, a neki su još aktivni.

Mještani ovih sela sumnjaju da su bivši NATO "mirovnjaci" u tim kopovima "zaboravili" municiju ili neku vrstu radioaktivnog otpada koji izaziva obolijevanje stanovništva od malignih bolesti, ali nikada nije obavljeno istraživanje i pretraživanje terena da bi ove sumnje bile potvrđene ili odbačene.

U ova dva seoceta preostalo je još nekoliko starijih stanovnika i za nekoliko godina i ona će ostati pusta kao veći broj sela u ovoj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana