Srebrenica: Obilježena godišnjica rada Srpskog kulturnog društva

Srna
Srebrenica: Obilježena godišnjica rada Srpskog kulturnog društva

Srebrenica - Srpsko kulturno-umjetničko društvo /SKUD/ "Sveti despot Stefan Lazarević" skromnom svečanošću večeras je obilježilo prvu godišnjicu postojanja i rada.

Ovo društvo formirano je pri hramu Pokrova Presvete Bogorodice i okuplja oko 100 članova, a čine ga folklorna sekcija od četiri starosne grupe i guslarska sekcija.

Od 29. februara prošle godine, kada je održan prvi sastanak i društvo počelo sa radom, uvježbali su četiri koreografije, a radi unapređenja rada i edukacije, dvoje koreografa ovog društva juče je prisustvovalo seminaru za koreografe u Sarajevu.

Obezbijeđen je po jedan komplet narodnih nošnji za igre iz Srbije, a naručene su i uskoro očekuju da dobiju nošnje za leskovačke i glamočke igre.

U prvoj godini djelovanja SKUD "Sveti despot Stefan Lazarević" imao je veoma uspješnu sezonu i veliki broj nastupa.

Prvi put su nastupili kod manastira Soko Grad kod Ljubovije, zatim u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine, u Nišu, dva puta na Zlatiboru, u Vlasenici, Senti, Bratuncu, kod manastira Svete Trojice u Sasama i na međunarodnom festivalu folklora u Pragu.

Srebreničkoj publici predstavili su se u septembru prošle godine, kada su organizovali smotru folklora u Srebrenici, zatim za slavu crkve Pokrova Presvete Bogorodice i nedavno na Svetosavskoj akademiji.

Učestvovali su na humanitarnom koncertu u Bratuncu.

Rukovodilac ansambla Danijela Mlađenović kaže da, osim igara iz Podrinja, na nastupima izvode i igre iz Srbije, a uskoro će i "glamočko gluvo kolo".

U planu je formiranje izvorne pjevačke grupe, a sljedeći nastupi su predviđeni krajem marta na Palama, na poziv Udruženja "Srpska ćirilica" iz Beograda i za Đurđevdan kod hrama Svetog Georgija u njemačkom gradu Hanoveru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana