Srebrenica: Minibusom brže na trening i folklor

Krstina Ćirković
Srebrenica: Minibusom brže na trening i folklor

Srebrenica - Nabavkom minibusa namijenjenog za prevoz djece iz srebreničkih prigradskih naselja biće uveliko olakšani odlasci na treninge, folklorne probe te razna takmičenja.

Inicijativu za nabavku minibusa pokrenuo je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, koji je istakao potrebu da bude olakšan prevoz djece iz prigradskih naselja do grada. Ocijenio je da bi ova opština nabavkom minibusa godišnje u budžetu uštedjela 150.000 KM za prevoz najmlađih.

- Prilikom nedavnog boravka u Vašingtonu upoznao sam o tome predstavnike humanitarne organizacije "Srbi za Srbe", koji su se zainteresovali za položaj sunarodnika u Srebrenici i izrazili želju da pruže finansijsku pomoć za projekat koji nam je najprioritetniji - rekao je juče Grujičić i dodao da je ta organizacija podržala njegovu inicijativu i da se uskoro može očekivati finansijska pomoć iz SAD za nabavku minibusa.

Grujičić je naveo da u Srebrenici djeluju dva folklorna društva i više sportskih klubova koji okupljaju djecu i omladinu, a koji često odlaze u druga mjesta na takmičenja i kulturne manifestacije.

- Izdvojićemo iz budžeta dio novca za kupovinu vozila koje će biti dodijeljeno Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Srebrenica, a koje će moći koristiti i opština za prevoz djece - rekao je Grujičić.

Sveštenik Aleksandar Mlađenović pozdravio je inicijativu srebreničkog načelnika i podsjetio da je prije godinu osnovano Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Sveti despot Stefan Lazarević" u čijem sastavu djeluje folklorna sekcija, koja okuplja više od 100 djece i omladine.

- Veliki broj te djece i mladih živi u selima Žuti Most, Plavi Most i Dugo Polje, koja su od Srebrenice udaljena osam kilometara. Važno je da, uz podršku opštine, riješimo pitanje prevoza djece koja dolaze na probe folklora, kao i članove sportskih klubova koji dolaze na treninge iz prigradskih naselja Srebrenice - rekao je Mlađenović.

Marko Simić iz Dugog Polja kod Srebrenice, otac troje školaraca, kaže da je inicijativa za nabavku minibusa više nego odlična.

- Do sada, zbog svojih skromnih primanja, nisam bio u mogućnosti da djecu vozim na vannastavne aktivnosti iako su oni izrazili želju za folklornom sekcijom i treniranjem košarke - rekao je Simić.

Vozilo

Sveštenik Aleksandar Mlađenović rekao je da je u Austriji već pronađen polovni minibus koji košta oko 17.000 evra.

- Smatramo da bi kupovinom naši đaci mogli postizati još bolje rezultate u raznim oblastima i afirmisati Srebrenicu - rekao je Mlađenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana