Srebrenica: Do 30. aprila na snazi mjere zaštite

Srna
Srebrenica: Do 30. aprila na snazi mjere zaštite

SREBRENICA - Na današnjem sastanku Štaba za zaštitu i spasavanje opštine Srebrenica odlučeno je da mjere zaštite i sprečavanja širenja virusa korona, koje je ovaj organ donio u prethodnih mjesec dana, ostaju na snazi do 30. aprila, uz mogućnost produženja njihovog trajanja, zavisno od situacije.

Na sastanku Štaba izneseni su podaci da je u karantinu u Srebrenici pet osoba koje su prethodnih dana stigle iz inostranstva i sve su dobrog zdravstvenog stanja, tako da se očekuje da će njihovi testovi biti negativni i da će u naredna dva dana biti otpuštene.

U Srebrenici su u samoizolaciji 23 osobe u kućnoj izolaciji, među kojima je 18 onih koji pripadaju prvom krugu kontakata sa osobom iz ove opštine koja je zaražena virusom korona i prevezena na liječenje u Srbiju, čiji je osiguranik.

Na sastanku je rečeno da 10 zdravstvenih radnika i osam članova porodice i komšija, koji su bili u kontaktu sa tim zaraženim licem, sutra treba da daju briseve da bi bilo utvrđeno da li je došlo do prenosa virusa korona.

Zbog dezinfekcije objekta i izolacije zdravstvenih radnika ambulanta u Skelanima, u kojoj se oboljeli liječio, neće raditi 10 dana, a stanovništvo sa tog područja zdravstvenu zaštitu koristiće u Domu zdravlja u Srebrenici i opština je organizovala vozila za prevoz eventualnih pacijenata.

Iz policije je saopšteno da prethodnog vikenda nije bilo prekršaja i narušavanja mjera zaštite i ograničenja kretanja, odnosno policijskog časa.

Kao poseban problem na današnjoj sjednici istaknuta je pojava većeg broja požara usljed neodgovornog paljenja korova i strništa i zatraženo od policije i inspekcije da kažnjavaju odgovorne, a građanima upućen apel da ne izazivaju požare i ne pale korov po njivama bez adekvatnog obezbjeđenja lokacije.

Na sastanku je istaknuto da vatrogasci nisu u mogućnosti da stignu da gase požare na svim stranama Srebrenice jer su njihovi ljudski i tehnički kapaciteti ograničeni.

Komunalnim službama naređeno je da pojačaju sprovođenja mjere dezinfekcije, dok su građani pozvani da prijavljuju eventualni dolazak lica iz drugih sredina, a da nisu određeno vrijeme provela u karantinu, kako bi bile preduzete odgovarajuće mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana