Srđan Aleksić ponos svih naroda

Ratomir Mijanović
Srđan Aleksić ponos svih naroda

Trebinje - Na današnji dan prije 23 godine Trebinje je ostalo bez jednog mladog života, ali je dobilo istinskog heroja Srđana Aleksića kojim mogu da se ponose ljudi svih nacionalnosti.

Ovaj mladić, koji je nastradao spasavajući sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića, kako mnogi rekoše, sačuvao je čojstvo i ljudstvo za sve nas.

- Zlo vrijeme više krivim nego ljude. Nije moj Srđan uludo poginuo. Spasio je čovjeka. A to je velika stvar. Srđan je bio moj sin, a ovo groblje je prepuno Srđana - reče nam jednom prilikom Srđanov otac Rade pored spomenika gdje je sahranjen njegov sin.

Slično pričaju i Srđanovi drugovi.

- Evo, 23 godine pričamo o njemu. Popijemo piće u njegovo ime. To je bio naš Srđan. Umro je onako kako je živio tokom cijelog života, brinući o drugima - kažu njegovi drugovi, Srđanova generacija.

Ti nekada golobradi momci sada su već u zrelim godinama, dovoljno ih je život naučio da rezonuju i svjedoče o tim godinama. O Srđanovom životu svjedoči i arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani na Kosmetu.

- Prošle su 23 godine od pogibije mog školskog druga i dragog prijatelja Srđana. Poslednji put sam ga video nedugo pre njegove pogibije jer je tada i posetio manastir Dečani. U Evanđelju od Jovana stoji "Od ove ljubavi nema veće, da ko život svoj položi za prijatelje svoje". Srđan je ispunio tu zapovest i ostao upamćen kao čovek. Ponosan sam što sam ga poznavao. Večna mu pamjat - napisao je arhimandrit Sava.

Herojstvo mladog Trebinjca nikada neće zaboraviti Alen Glavović kome je Srđan spasio život.

- Svake godine sa porodicom odem na grob i u posjetu čika Radetu. To ću činiti dok sam živ. Na svaki pomen njegovog imena rana se otvara i nikada neće zacijeliti. Teško mi je kad god se sjetim svega, teško mi je i govoriti o tome - kaže Glavović dodajući: "Spavaj, prijatelju, u miru zemlje tvoje, čuvaj je za one kojima si vječnost kazao".

Srđan je na Savindan 1993. godine usnio svoj vječni san, tada je imao samo 26 godina. Rat je prestao. A priča o Srđanu i njegovom herojstvu je ostala i traje.

Film

Nekako uoči same pogibije Srđan je zajedno sa glumcima amaterima iz Trebinja učestvovao na Festivalu dramskih amatera u Vranju. Radili su komad "San ratne noći".

Režiser Srđan Golubović snimio je film "Krugovi" inspirisan herojskim činom mladog Trebinjca, a RTS 2007. dokumentarni film "Srđo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana