Srbi u Ratkovićima kod Srebrenice masakrirani i živi spaljivani

K. Ć.
Srbi u Ratkovićima kod Srebrenice masakrirani i živi spaljivani

Srebrenica - Služenjem parastosa kod spomen-obilježja u Ratkovićima nadomak Srebrenice juče su obilježene 23 godine od stradanja 24 mještana koje su pobile muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.

Rodbina ubijenih ponovila je da za zločin u Ratkovićima još niko nije odgovarao, ali su izrazili nadu da bi nakon hapšenja Orića u Švajcarskoj mogle biti otkrivene i ubice njihovih najmilijih.

- Napad je počeo oko pola pet, a predvodile su ga naše komšije iz bošnjačkih sela Poznanovići, Dedići i Potkorijen. Opkolili su selo i uz pokliče "alahu ekber", "hvataj žive", "kolji" upadali u kuće u kojima su masakrirali sve koji nisu mogli pobjeći, a zatim kuće popalili - rekla je mještanka Milena Stanojević, kojoj su tog jutra ubijeni muž Stanoje, otac Obren Bogičević i brat Miloš, čiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Radenki Stanojević je ubijen muž Nikola, a ona je teško ranjena.

- Kuće su bile u plamenu, bježali smo iz pakla. Bilo je strašno slušati zapomaganja staraca koje su masakrirali i žive palili - prisjeća se stravičnih prizora Radenka, koja je ostala bez muža sa četvoro djece, od kojih najmlađe nije zapamtilo oca.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Gojko Simić izrazio je očekivanje da će procesuiranjem Orića biti otkriveni i počinioci zločina nad mještanima Ratkovića.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ratkovići Milan Stanojević rekao je da je u devet srpskih zaselaka obnovljeno samo pet od 60 potpuno uništenih kuća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana