Srbi u dijaspori praznik dočekali u porodičnom okruženju

Srna
Srbi u dijaspori praznik dočekali u porodičnom okruženju

BEOGRAD - Srbi u dijaspori dočekali su Vaskrs tradicionalno u krugu porodica u nadi i vjeri u Boga da će uskoro sve krenuti ka boljem budući da su hramovi zbog virusa korona i uvedenih mjera da bi se spriječilo njegovo širenje jutros bili prazni.

Dara Mileusnić iz Banjaluke, koja sa suprugom Milom živi u njemačkom Bilefeldu, ispričala je Srni da su proslavu praznika zamišljali drugačije, ali da se potvrdila ona stara istina da "čovjek snuje, a Bog odlučuje".

"Nismo mogli otići ni u Beograd, gde je moja porodica, ni u Banjaluku kod suprugove familije, što nam je bio plan. Umesto toga, od jutros smo na telefonima i razmenjujemo čestitke sa najbližim. Neka nas Bog sve zajedno čuva i sačuva", rekla je Mileusnićeva, koja je kao radnik lokalne bolnice izložena svakodnevnim rizicima.

Ona je naglasila da u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u tom mjestu jutros nije bilo službe, ali da su vjernici mogli od 10.00 do 12.00 časova da zapale svijeće i da se pomole.

"Svako u sebi nosi Boga i važno je da ništa ne naruši naš mir i da danas budemo istinski radosni, jer se imamo čemu radovati", istakla je Mileusnićeva.

Svetlana i Mališa Simeunović iz Novog Sada, koji žive u Edmontonu, na krajnjem sjeveru Kanade, ostali su budni do duboko u noć da bi dočekali jutro u Srbiji i pozvali najbliže i sa njima podijelili radost praznika, ali i nadu da će pandemija brzo proći i da će se uskoro vidjeti.

"Na nekretanje, socijalnu distancu i neku vrstu izolacije smo navikli, ali nikako ne možemo da prihvatimo da ove godine više nećemo moći u Srbiju. Nadam se da će se sve okrenuti na bolje i da ćemo ipak u domovinu", dodale je Simeunovićeva.

Ona je navela da su tamošnji Srbi imali priliku da sve crkvene službe u danima Vaskrsa prate iz Crkve Svetog Save preko sajta te bogomolje, što im je mnogo značilo.

U domu porodice Elene i Saše Srdić u Kijevu jutros je bilo posebno svečano, a Vaskršnji dan je počeo tucanjem jaja, koja je domaćin po starinskom običaju, donesenom iz rodnog Drvara, obojio u ljuskama luka koje je sakupljao od Božića.

"Trogodišnja Milica je bila posebno ushićena kada je vidjela šarenu korpu. Braća Petar i Kiril su joj žmalo progledali kroz prstež. Tako da je ona naš šampion", priča Srdić.

On se nada da će "vrijeme korone" ubrzo biti iza njih, da će se život vratiti u svoju kolotečinu i da će do kraja godine moći doći u Srbiju. Nadu da će tako biti ima i njegova supruga Elena.

"Radosni smo zbog našeg praznika, ruskog i srpskog, posebno djeca. Nedostaje mi što ih jutros nisam mogla odvesti u Kijevsku-pečarsku lavru koja je kao i hramovi u Srbiji zatvorena za vjernike zbog epidemije, ali je Bog u našim srcima i u nama", zaključila je Elena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana