Srbi iz Australije pomažu gradnju crkve

R. Đ.
Srbi iz Australije pomažu gradnju crkve

Foča - Donacija za izgradnju spomen-crkve u Jošanici kod Foče posvećene žrtvama zločina koji se dogodio na Nikoljdan 1992. godine i svim stradalim ovog kraja u posljednjem ratu stigla je iz daleke Australije.

Uz blagoslov paroha Đorđa Petrovića, 1.740 evra prikupila je Crkvena opština Uspenja presvete Bogorodice u Zlatnoj Obali - šestom po veličini gradu u Australiji.

- Upoznati smo sa jošaničkom tragedijom jer dolazimo iz tih krajeva. Duboko dirnuti veličinom te tragedije, svi naši vjernici su se odazvali - kaže član Crkvenoškolskog odbora Radmilo Zelović.

Gradnju spomen-crkve Svetih Ćirila i Metodija inicirali su mještani i opštinska Organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve. U maju ove godine osveštani su temelji crkve, za čiju izgradnju je zemljište ustupila porodica Višnjić, koja je najviše stradala u nikoljdanskom pokolju.

Na Nikoljdan 1992. u osvit zore muslimanska vojska iz Goražda zapalila je gotovo sva sela Gornje Jošanice i masakrirala 56 mještana, većinom žena i staraca. Svirepo je ubijeno i troje djece - brat i sestra Dražen i Dragana Višnjić i Danka Tanović. I pored brojnih svjedočenja preživjelih, 23 godine nakon zločina još se čeka na podizanje optužnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana