Srbačko pozorište Domino uljepšalo ljetovanje djeci iz Srpske: Prinčevi i vojnici smijehom ruše granice

Dejan Jovičić
Srbačko pozorište Domino uljepšalo ljetovanje djeci iz Srpske: Prinčevi i vojnici smijehom ruše granice

Srbac - Predstava "Iza sedam njiva i sedam krivina" izmamila je osmijehe djeci iz osjetljivih kategorija, koju su za njih u Crnoj Gori izveli članovi amaterskog pozorišta "Domino" iz Srpca.

Predstava je odigrana u dječijem odmaralištu u Bečićima, gdje ove godine besplatno ljetuje 1.800 djece iz svih krajeva Srpske posredstvom Javnog fonda za dječiju zaštitu u okviru projekta "Socijalizacija djece 2017". Riječ je o mališanima iz socijalno ugroženih, višečlanih ili boračkih porodica, oboljeloj i djeci sa posebnim potrebama, kao i talentovanim učenicima. Direktor pozorišta Dragan Radonjić kaže da je njihov kolektiv prepoznao značaj ovog projekta jer je, pored razvijanja empatije i pripadnosti vršnjačkoj grupi, naglasak stavljen i na kulturno uzdizanje mladih.

- Prijavili smo se na konkurs javnog fonda u kategoriji nadarene djece, te tako dobili priliku da obradujemo mališane predstavom koju smo brižljivo pripremali. Predstava je rađena po tekstu diplomiranog dramaturga Nikoline Šušak, a probe su trajale tri mjeseca - rekao je Radonjić.

On je dodao da su izvođenju predstave prisustvovali mališani iz Kneževa, Istočnog Sarajeva, Istočnog Starog Grada, Zvornika, Trebinja, Srpca i Užica.

- U interaktivnoj predstavi učestvovala su i djeca koja su korisnici ovog programa. Tako smo, pored šest naših glumaca, uključili još šestoro mališana koji su kao statisti glumili prinčeve, vojnike i kupače na plaži. Na ovaj način smo dali doprinos socijalizaciji djece, što je i osnovna ideja projekta - ističe Radonjić.

Pozorište "Domino" je poznato i po humanitarnom radu, pa su tako poklonili laserski štampač osnovnoj školi u Razboju, a pomogli su i obnavljanje knjižnog fonda u njihovoj školskoj biblioteci, kada su uz pomoć Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke ovoj školi uručili 20 knjiga.

Pozorište postoji već pet godina, a "Iza sedam njiva i sedam krivina" im je četvrta samostalna predstava.

- Kroz naše pozorište je prošlo više od 60 djece i odraslih, a neki od njih su zaigrali i u Banjalučkom studentskom pozorištu - rekao je Radonjić.

Nemaju prostorije

Jedan od prioriteta pozorišta "Domino" jeste da dobiju vlastiti prostor za vježbanje kako bi i dalje realizovali humanitarne i slične projekte.

- Do sada smo vježbali u prostorijama vrtića, osnovne škole, udruženja "C.E.Z.A.R." i "Izvor", te Domu kulture, a veoma bi nam značilo da imamo stalni prostor u kojem bismo mogli djelovati - kaže Radonjić, koji zahvaljuje i opštini Srbac na pomoći u realizaciji nove predstave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana