Srbačko amatersko pozorište “Milenijum” obilježilo 13 godina rada

Dejan Jovičić
Srbačko amatersko pozorište “Milenijum” obilježilo 13 godina rada

Srbac - Kroz srbačko amatersko pozorište “Trupa Milenijum” u proteklih 13 godina prošlo je više od 100 osnovaca i srednjoškolaca, koji su naučili osnove glume, a nekima od njih daske koje život znače postale su životni poziv.

Sa mladim talentima od prvog dana radi glumica Narodnog pozorišta RS Slađana Zrnić, koja je prepoznala veliku želju ovog pozorišta da obogati društveni život Srpca. Zbog toga je pokrenula časove glume, iz kojih se izrodilo čak 10 predstava ovjenčanih sa 16 nagrada na pozorišnim festivalima širom BiH i Hrvatske.

Među njima je bilo 10 nagrada za glumu, po dvije nagrade za režiju i najbolju predstavu, kao i priznanja za najbolji autorski rad sa mladim ljudima i scenski izraz i inventivnost.

- Sve je počelo kada sam upoznala direktoricu Nevladine organizacije “Milenijum” Sanelu Vidović, koja je željela da u Srpcu pokrene nešto novo i drugačije. Brzo smo došle na ideju da osnujemo pozorište s ciljem da mlade edukujemo da vole teatar i da se kulturno uzdižu u tom smislu. I nismo pogriješili, od prvog dana interesovanje je zaista veliko - kaže Zrnićeva.

U prvoj predstavi “Ženski razgovori” glumilo je svega šest djevojaka, a pozorište trenutno broji vipe od 35 članova, uzrasta od 13 do 18 godina.

Izvršna direktorica “Milenijuma” Sanela Vidović kaže da je ponosna što su se skoro svi članovi pozorišta po završetku škole upisali i na fakultete.

- Srećna sam što smo mnogima od njih usadili ljubav prema pozorištu i što smo im dali priliku da izraze svoju kreativnost. To se vidi i po tome što se trenutno školuju po jedan budući dramaturg i psiholog za edukativnu dramu, a troje glumaca iz našeg pozorišta nastavilo je rad u Studentskom pozorištu u Banjaluci - kaže Vidovićeva.

Ona ističe da je mladima u ovom pozorištu omogućeno i snimanje kratkih filmova za djecu, odlasci na kastinge i učešće u raznim sekcijama i kampovima, a u svemu tome dobijaju i podršku opštine i Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Učenik Centra srednjih škola “Petar Kočić” Marko Miljević kaže da je glumu zavolio još od malih nogu i ističe da mu je drago što ima priliku da u svom rodnom gradu stiče osnovne glumačke vještine.

- Član sam glumačke radionice već šest godina i pozivam mlade iz našeg grada da nam se pridruže, jer nama nikad nije dosadno. Stalno učimo nešto novo - kaže Miljević.

U “Milenijumu” su ovih dana započeli rad na 13. predstavi, koja će se zvati “Grčka mitologija - Bogovi su nekad bili ljudi”, a premijera se očekuje 23. avgusta u Domu kulture u Srpcu.

 Pozorište “Domino”

U Srpcu je veoma aktivan glumački amaterizam još od 1976. godine, kada je u ovom gradu organizovan 18. festival amaterskih pozorišta BiH pa sve do danas. Osim “Trupe Milenijum” 2012. godine osnovano i Amatersko pozorište “Domino”, koje je nedavno u Srpcu organizovalo prvi “Domino fest”, na kojem su ugostili amaterska pozorišta iz Mostara, Bugojna i Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana