Srbačkim ratarima zakup zemljišta i još 20.000 KM

D. J.
Srbačkim ratarima zakup zemljišta i još 20.000 KM

Srbac - Srbački poljoprivrednici dobili su snažan vjetar u leđa nakon što su odbornici srbačkog parlamenta na jučerašnjoj sjednici odobrili davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta za 62 najpovoljnija ponuđača, a donesena je i odluka da iz budžeta bude izdvojeno najmanje 20.000 KM za saniranje posljedica suše.

Ovo je prvi put nakon dužeg vremena da poljoprivrednici dobijaju zemljište u zakup, što je u značajnoj mjeri bilo zakočeno blokadom rada srbačkog parlamenta koji zbog političke krize nije funkcionisao skoro 20 mjeseci.

- Opštinska komisija je konačno završila svoj posao i izabrala najpovoljnije ponuđače među 96 pristiglih ponuda, tako da će poljoprivrednici konačno dobiti pravo da koriste opštinsku zemlju i prehranjuju svoje porodice - rekao je predsjednik Skupštine opštine Srbac Mirko Stojić (SNSD).

Odbornici su odobrili da umjesto 30.000 maraka bude odobreno 50.000 KM za ratare, kako bi se stimulisalo uvođenje sistema za navodnjavanje. Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je svjestan da su ova sredstava skromna, ali da je ova opština jedna od prvih u okruženju koja je pomogla ratarima poslije suše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana