Sr­bač­kim po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma iz lo­kal­ne ka­se bi­će is­pla­će­no 120.000 KM

De­jan Jo­vi­čić
Sr­bač­kim po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma iz lo­kal­ne ka­se bi­će is­pla­će­no 120.000 KM

SR­BAC - Sr­bač­kim po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma u ovoj go­di­ni bi­će is­pla­će­ni pod­sti­ca­ji u iz­no­su od 120.000 KM i su­fi­nan­si­ra­no re­kord­nih de­vet mje­ra što je zna­ča­jan sti­mu­lans za raz­voj po­ljo­pri­vre­de kao naj­zna­čaj­ni­je pri­vred­ne gra­ne u ovoj lo­kal­noj za­jed­ni­ci.

Na­čel­nik odje­lje­nja za pri­vre­du, po­ljo­pri­vre­du i dru­štve­ne dje­lat­no­sti Mar­ko Mi­holj­čić re­kao je da je pred­vi­đe­na na­bav­ka pla­ste­ni­ka sa si­ste­mom za na­vod­nja­va­nje za 59 ko­ri­sni­ka za šta će bi­ti iz­dvo­je­no do 30.000 KM.

- Ri­ječ je o 31 pla­ste­ni­ku po­vr­ši­ne 100 kva­drat­nih me­ta­ra i 28 pla­ste­ni­ka po­vr­ši­ne 50 kva­dra­ta. Re­sor­no mi­ni­star­stvo pu­tem IFAD pro­jek­ta po­kri­će 40 od­sto tro­ško­va, op­šti­na Sr­bac 20, a ko­ri­snik pod­sti­ca­ja 40 od­sto - re­kao je Mi­holj­čić.

Bi­će su­fi­nan­si­ra­na i na­bav­ka no­vih po­ljo­pri­vred­nih pri­ključ­nih ma­ši­na za šta će ko­ri­sni­ku bi­ti do­di­je­lje­no od 750 do 2.500 KM.

- Pla­ni­ra­li smo i po­dr­šku uvo­đe­nju si­ste­ma za na­vod­nja­va­nje u ra­tar­skoj, po­vrtar­skoj i vo­ćar­skoj pro­iz­vod­nji u iz­no­su do 3.000 KM po po­ljo­pri­vred­ni­ku i pod­sti­caj za pro­iz­ve­de­no i pro­da­no po­vr­će u pla­ste­ni­ci­ma u vi­si­ni do 0,15 KM po ki­lo­gra­mu ko­ji ne mo­že bi­ti ve­ći od 2.000 KM - re­kao je Mi­holj­čić.

Vo­ća­ri­ma ko­ji po­dig­nu no­ve vi­še­go­di­šnje za­sa­de ja­bu­ča­stog, ko­šti­ča­vog, je­zgra­stog, ja­go­da­stog i bo­bi­ča­stog vo­ća i vi­no­gra­da is­pla­ti­će se pod­sti­ca­ji u vi­si­ni od 2.500 KM po ko­ri­sni­ku, dok će se re­gi­stro­va­nim pro­iz­vo­đa­či­ma ko­ji pro­iz­vo­de i pro­da­ju mli­je­ko sub­ven­ci­ja ob­ra­ču­na­ti u iz­no­su od 0,10 KM po li­tru, od­no­sno do 3.000 KM.

- Od ove go­di­ne po­no­vo smo uvr­sti­li mje­ru sub­ven­ci­je za pro­ši­re­nje pče­li­njih dru­šta­va što će po­mo­ći u smi­slu ku­po­vi­ne se­lek­ci­o­nih ma­ti­ca, na­bav­ke no­vih ko­šni­ca i osta­le opre­me. Pra­vo ima­ju čla­no­vi ko­ji su upi­sa­ni u evi­den­ci­ju pče­la­ra i pče­li­nja­ka Re­pu­bli­ke Srp­ske, a pod­sti­ca­ji iz­no­se do 4.000 KM - is­ta­kao je Mi­holj­čić.

Jed­na od mje­ra od­no­si se na pro­mo­ci­ju ma­lih po­ljo­pri­vred­nih pro­iz­vo­đa­ča i nji­ho­vo po­ve­zi­va­nje sa tr­ži­štem u sa­rad­nji sa po­ljo­pri­vred­nim kla­ste­rom GLS. Mi­holj­čić ka­že da će za bo­lju kon­ku­rent­nost sr­bač­kih pro­iz­vo­đa­ča na tr­ži­štu bi­ti ulo­že­no do 4.900 KM u mar­ke­tin­ške ak­tiv­no­sti.

- Za­jed­no sa kla­ste­rom GLS spro­ve­li smo ne­ko­li­ko ini­ci­ja­ti­va, na­ro­či­to u po­gle­du ve­će pro­mo­ci­je bo­rov­ni­ča­ra iz Srp­ca i nji­ho­vih pro­iz­vo­da, a na­mje­ra nam je da po­ve­ća­mo svi­jest po­tro­ša­ča o zna­ča­ju ku­po­vi­ne lo­kal­nih pro­iz­vo­da - re­kao je Mi­holj­čić.

Pred­sjed­nik Sa­vje­ta za po­ljo­pri­vre­du op­šti­ne Sr­bac Jor­dan Ku­va­lja re­kao je da je na nji­hov pri­je­dlog u op­štin­ski pro­gram pod­sti­ca­ja uvr­šte­na i sub­ven­ci­ja za pro­iz­vod­nju i uz­goj kva­li­tet­nih pri­plod­nih kr­ma­ča i su­pra­snih na­zi­mi­ca ko­je se vo­de u ma­tič­noj evi­den­ci­ji re­sor­nog mi­ni­star­stva.

- Sek­tor svi­njo­goj­stva u po­sljed­nje vri­je­me je na ve­li­kom uda­ru, a ova gra­na sto­čar­stva za­u­zi­ma zna­ča­jan dio u po­ljo­pri­vred­noj i pre­hram­be­noj pro­iz­vod­nji u Srp­cu.

Pred­lo­ži­li smo da se do­di­je­le ne­po­vrat­na sred­stva za pro­iz­vod­nju i uz­goj kr­ma­ča i na­zi­mi­ca či­je osnov­no sta­do ima naj­ma­nje se­dam gr­la, u iz­no­su do 50 KM po gr­lu i mak­si­mal­no 1.500 KM po pod­no­si­o­cu za­htje­va. Na taj na­čin do­pri­ni­je­će­mo stva­ra­nju kva­li­tet­nog tov­nog ma­te­ri­ja­la i do­bi­ja­nja me­sa naj­bo­ljeg kva­li­te­ta - re­kao je Ku­va­lja.

Po­moć Re­pu­bli­ke 

Pod­sti­ca­ji iz op­štin­skog bu­dže­ta za sr­bač­ke po­ljo­pri­vred­ni­ke po­ve­ća­ni su u od­no­su na pro­šlu go­di­nu za 20.000 KM, a u po­re­đe­nju sa 2018. go­di­nom za čak 70.000 KM. Mi­ni­star po­ljo­pri­vre­de, šu­mar­stva i vo­do­pri­vre­de RS Sa­vo Mi­nić je pri­li­kom ne­dav­ne po­sje­te Srp­cu na­ja­vio da će za raz­voj po­ljo­pri­vre­de u ovoj lo­kal­noj za­jed­ni­ci bi­ti iz­dvo­je­no pet mi­li­o­na KM ove go­di­ne, što je zna­čaj­no po­ve­ća­nje u od­no­su na 2022. go­di­nu ka­da su ova sred­stva iz­no­si­la 2,7 mi­li­o­na KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana