Srbački Vodovod na ledu zbog dugovanja bivšem direktoru

Jasna Dragojević
Srbački Vodovod na ledu zbog dugovanja bivšem direktoru

Srbac – "Vodovodu" iz Srpca poslije nepunih deset dana od deblokade računa prijeti isti scenario zbog duga prema bivšem direktoru ovog komunalnog preduzeća Slavenu Mariću.

Sud je ranije donio odluku da se Mariću isplate zaostale plate od novembra 2013. do maja 2015. godine u iznosu od 48.000 maraka s kamatama, a novi sudski postupak bi ovo preduzeće mogao ojaditi za još toliki iznos.

"Glas Srpske" saznaje da je blokada računa "Vodovoda" uslijedila nakon što je sadašnji direktor Mladen Dragosav odbio da ispoštuje drugostepenu sudsku presudu kojom je naloženo da se Mariću isplate sva dugovanja i da se vrati na posao.

- Sada je toku novi postupak kojim će biti obuhvaćen period od maja prošle godine do danas i očekuje se da će Marić biti obeštećen za isti iznos - tvrdi izvor "Glasa".

Tako bi uz sadašnju presudu od 48.000 maraka s kamatama, te 20.000 za doprinose i 5.500 KM sudskih troškova, mogla pristići još jedna takva, što bi sa računa "Vodovoda" skinulo najmanje 140.000 maraka.

Advokat Predrag Baroš, koji zastupa Marića, rekao je da se ne može govoriti o iznosu koji bi njegov klijent mogao dobiti novim postupkom, ali da bi cifra mogla biti kao i kod prvog postupka, odnosno 48.000 KM.

- Odluka je pravosnažna po osnovu tužbe za povrat na posao, što je klasičan radni spor, gdje smo mi pokazali da je Marić protivzakonito otpušten sa posla - rekao Baroš.

Dodaje da osim isplata plata sa porezima i doprinosima traže da Marića vrate na posao i to na mjesto direktora ili drugo radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi.

Kako saznajemo Marić planira i da podnese krivičnu prijavu protiv Dragosava koji bi se zbog neprimjenjivanja odluke suda mogao suočiti sa kaznom od 5.000 KM.

U "Vodovodu" su se žalili na presudu, zbog čega Marić trenutno nije u mogućnosti da raspolaže novcem koja je do sada skinuo sa računa preduzeća.

Bivši načelnik opštine Drago Ćirić potvrdio je da je račun ovog preduzeća deblokiran prošle sedmice i da je blokada trajala deset dana.

Marić je smijenjen u novembru 2013. godine na sjednici nadzornog odbora "Vodovoda", a kao razlog navedeno je povećanje kratkoročnih obaveza za 9.000 maraka, smanjenje plata zaposlenima i nezakonito primanje novih radnika.

On je tada odbacio sve navode, ističući da je bio smijenjen kako bi opstala vladajuća koalicija koju su činili SDS, Koalicija "Zvono", NDP, DNS i samostalni odbornik Branislav Savić. Da to nije bilo daleko od istine, svjedoči i to da je dvije sedmice kasnije za direktora preduzeća imenovana Slobodanka Brezovac, a za tehničkog direktora Ljubo Rakić koji je bio odbornik DNS u srbačkom parlamentu.

Zakup bilborda i tuča

Dešavanja u vezi sa izborom direktora "Vodovoda" pratili su incidenti, a stanovnicima Srpca ostalo je u sjećanju kada je Slaven Marić zakupio bilborde u gradu kojima je poručio da neće dozvoliti da "Vodovodom" vladaju kriminalci.

Takođe, 2013. godine u bašti jednog srbačkog kafića izbila je tuča zbog najava Ljube Rakića da će smijeniti Marića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana