Srbački pčelar izgradio api-komoru u svom domaćinstvu

Dejan Jovičić
Srbački pčelar izgradio api-komoru u svom domaćinstvu

SRBAC - Da bi se odužio sugrađanima koji su pomogli njegovoj sestri da izgradi kuću, poznati srbački pčelar Željko Ignjatić izgradio je na svom imanju u Dvorinama api-komoru u kojoj se obavlja inhalacija vazduhom iz košnica, što pomaže u liječenju mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja kod djece i odraslih.

Ova vrsta terapije, prema riječima Ignjatića, vodi porijeklo iz davnina i sve više je prisutna u zdravstvenim ustanovama širom svijeta, a u Rusiji je već duže od šest decenija priznata kao grana medicine.

Ideja o izgradnji komore za api-terapiju rodila se prošle godine kada je njegova sestra Nevena, samohrana majka dvoje djece, od kojih je jedno sa posebnim potrebama, konačno dobila vlastiti krov nad glavom.

- Kada sam saznao da je više od hiljadu ljudi iz Srpca i drugih mjesta doniralo novčane priloge za izgradnju kuće, nakon što je godinama živjela kao podstanar, osjetio sam potrebu da se kao porodica odužimo tim dobrim ljudima. Želio sam da svakom od njih dam po kilogram meda, ali to bi bila cijela naša godišnja proizvodnja, tako da sam odlučio da izgradim komoru u kojoj će svi moći besplatno da koriste ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda - rekao je Ignjatić.

U drvenoj brvnari nalaze se četiri košnice sa aparatima koji služe za inhalaciju i dva ležaja smještena iznad pčelinjih društava, što je ukupno osam košnica sa oko 300.000 pčela. Ignjatić kaže da one ne mogu da uđu u prostoriju, zbog čega je važno da se posjetioci opuste i povežu sa harmonijom ovog mjesta.

- Udisanje vazduha u košnicama ima snažan imunostimulirajući efekat i blagotvorno djeluje na ljudski organizam. Prije nego što uđe u naša pluća prođe opsežnu filtraciju u veoma složenoj, živoj laboratoriji košnice i postaje skoro sterilan, ljekovit i čistiji od vazduha koji udišemo. Biti u takvom objektu je jedinstven osjećaj i mene koji pčelarim 30 godina naprosto je fascinirao zvuk pčele koji smiruje i opušta - rekao je Ignjatić.

Čitav je niz oboljenja u kojima se primjena api-terapije pokazala kao efikasna i koja je, kako kaže, potvrđena na raznim međunarodnim konferencijama. Od napada astme, hroničnog bronhitisa, sinusitisa, kašlja, prehlade i oslabljenog imunosistema pa sve do glavobolja, migrena i opšte fizičke slabosti.

- Inhalacije sa pauzom traju u prosjeku sat vremena, a ležanje na košnicama od 30 do 60 minuta, što je tek poseban osjećaj, jer čist vazduh ispunjen mikročesticama polena, nektara, propolisa, voska i meda, koji izlazi kroz finu mrežicu iz kreveta vraća snagu, normalizuje tjelesne funkcije i poboljšava imunitet - rekao je Ignjatić i istakao da api-terapije jedino nisu preporučive osobama sa alergijama na pčelinje proizvode, težim oboljenjima, kao i djeci do tri godine.

Tokom prvih mjesec dana rada api-komoru je koristilo više od 50 Srpčana, a mnogi od njih se ponovo vraćaju zbog pozitivnih učinaka.

- I ja sam takođe osjetio njena ljekovita svojstva, jer imam hronični sinusitis i ležanjem na košnicama sam osjetio poboljšanje u disanju. Treba naglasiti da je odmor na košnicama preporučljiv za ljude nakon 35. godine života, jer tada opada prirodna sposobnost regeneracije tjelesnih ćelija, tako da je ovaj vid terapije naročito koristan u liječenju ateroskleroze i drugih promjena povezanih za starenjem - rekao je Ignjatić.

A couple of women wearing oxygen masksDescription automatically generated

Ističe da će usluge api-terapije i dalje ostati besplatne, a svi koji žele mogu donirati simboličan prilog za njeno održavanje u kutiji koja je postavljena u komori. Jedini uslov je da se posjetioci naruče prije dolaska, a terapije će se tokom godine odvijati od aprila do polovine oktobra.

Košnica

Željko Ignjatić je najveći srbački pčelar sa oko 250 košnica i trenutno je predsjednik Udruženja pčelara “Košnica”. Bavljenje pčelarstvom mu je osnovni izvor prihoda, a u tome mu pomažu supruga i dva sina koji pohađaju srednju školu. U ponudi ima brojne pčelinje proizvode od raznih mješavina meda, propolisa i polena pa sve do prirodnih krema i rakije meduške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana