Srbački osnovci novac za matursku zabavu skupili prodajom otpada

Dejan Jovičić
Srbački osnovci novac za matursku zabavu skupili prodajom otpada

Srbac - Učenici devetih razreda područne škole iz Kukulja kod Srpca organizovali su akciju sakupljanja papirnog i plastičnog otpada, a za samo nekoliko dana prikupili su nekoliko vreća smeća čijom će prodajom obezbijediti novac za svoju matursku zabavu.

Akcija je započela još krajem aprila u okviru obilježavanja Dana planete zemlje, a nastavljena je i u maju učešćem velikog broja učenika ove škole i njihovih roditelja.

- Željeli smo podići svijest učenika i mještana o važnosti očuvanja životne sredine i skrenuti pažnju na značaj reciklaže plastičnog otpada - rekla je nastavnica Sandra Stojković koja je rukovodila akcijom.

- Zadovoljna sam koliko su se devetaci zainteresovali i potrudili da prikupe što više otpada. Akcija će trajati još nekoliko dana, pa pozivam zainteresovane građane da pomognu našim učenicima da sakupe što veću količinu plastičnog otpada - rekla je Stojković.

Jedan od aktivista Marko Kokan prezadovoljan je rezultatima akcije.

- Skupljali smo smeće kako bismo pomogli drugovima koji nemaju novca da plate maturu, a ujedno smo očistili okolinu. Nadam se da će i naredne generacije čuvati prirodu kao i mi kako bi nam svima bilo ljepše - rekao je Marko.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kukulje Radojica Vidović kaže da je učenička inicijativa za svaku pohvalu jer su očistili kako prostor u užem centru sela, tako i obalu Vrbasa od flaša, vreća i druge vrsta otpada.

Vidović kaže da je njihovo selo nadaleko poznato po volonterskim akcijama u kojima učestvuju mještani sa svojom djecom, a jedna od onih koju uskoro planiraju da realizuju je uređenje vanjskog izgleda škole.

- Prošle godine smo preko resornog ministarstva dobili stolariju, a sada nam je želja da okrečimo kompletnu školu i uredimo prilazne staze. Potrebno nam je oko 6.000 KM za građevinski materijal, a radove će besplatno izvoditi majstori iz našeg sela. Uključiće se i učenici da pomognu koliko mogu. Podnijeli smo zahtjev ministarstvu za finansijsku pomoć i čekamo odgovor. Nadamo se lijepim vijestima – kaže Vidović.

Društveni dom

Da zajedničkim radom mogu napraviti mnogo toga potvrdila je i nedavna izgradnja društvenog doma kakvim se može ponositi mali broj mjesnih zajednica u Srpcu.

- Novac smo dobili od donatora, a radove su obavljali lokalni majstori. Ovaj objekat je ponos našeg sela i služi nam za razna društvena dešavanja, a naročito za nastupe našeg folklornog društva. Ništa ne bismo mogli napraviti bez djece iz našeg sela koja su kandidovala dva projekta opremanja doma kod Omladinske banke Srbac i oba su prošla - rekao je Vidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana