Srbački omladinci inicirali brojne projekte kod lokalne uprave

Dejan Jovičić
Srbački omladinci inicirali brojne projekte kod lokalne uprave

SRBAC - Mladi iz Srpca, željni kvalitetnijih sadržaja za sport i rekreaciju, spremni su da se aktivno uključe u njihovo kreiranje, zbog čega je ove godine odobreno rekordnih 19 projekata omladinskih neformalnih grupa, koji će biti finansirani iz opštinskog budžeta.

Aleksandar Stojaković iz Ćukala kaže da u njihovom selu živi oko 300 stanovnika, od čega je oko 70 mladih ispod 30 godina koji imaju potrebu da se redovno druže i okupljaju.

- Nedavno smo uredili sportsko igralište na kojem smo zamijenili koš-tablu i obruče, postavili nove mreže, ofarbali golove i sredili klupe, a kroz najnoviji projekat adaptiraćemo teren za odbojku i postaviti LED reflektore. Imamo u planu da organizujemo sportske turnire, a očekujemo da će najmanje stotinu omladinaca ovdje provoditi slobodno vrijeme i razvijati zdrave navike - rekao je Stojaković.

Da bi animirala sugrađane da se bave stonim tenisom, kao jednim od najpopularnijih sportova u Srpcu, grupa mladih je kandidovala projekat nabavke dva nova stola uz besplatnu sedmodnevnu školu za sve generacije.

- Naša ambicija je da motivišemo talentovane mlade igrače i omogućimo odraslima da praktikuju rekreaciju koja će pozitivno uticati na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Nakon završetka škole stolovi će ostati u prostorijama sportske dvorane, gdje će ih koristiti Stonoteniski klub Srbac, koji je za kratko vrijeme ušao iz druge u prvu ligu Republike Srpske i igra zapaženu ulogu u ovom takmičenju - rekao je član neformalne grupe Mladi stonoteniseri iz Srpca Aleksa Pantelić.

Danijel Suvajac iz Lilića kaže da su u sklopu prošlogodišnjeg javnog poziva dobili sto za stoni tenis sa potrebnim rekvizitima, ali nemaju funkcionalan objekat u kojem bi se okupljalo više od 40 djece i omladine.

- Sportska oprema se nalazi u društvenom domu koji je jednim dijelom adaptiran, ali je potrebno dovesti vodu i kompletno urediti sanitarni čvor, zbog čega nam je opština izašla u susret i odobrila sredstva - rekao je Suvajac.

U Srpcu aktivno djeluju četiri kulturno-umjetnička društva sa više od 200 članova i većina njih suočava se sa problemom nedovoljnog broja nošnji. Sara Novaković iz folklornog društva “Beli anđeo” iz Srpca kaže da će im uz pomoć lokalne uprave biti pružena pomoć u nabavci novih kompleta za najmlađe članove.

- Dječiji sastav već godinama nije mijenjao nošnju i sigurno je da će ih ovo motivisati za buduće nastupe. Nošnje ćemo izraditi u jednoj krojačkoj radnji u Srpcu, a stariji članovi društva će svojim iskustvom pomoći u njihovom šivanju - rekla je Novakovićeva.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da će za realizaciju 19 omladinskih projekata biti izdvojeno oko 20.000 KM.

- To je za 5.000 KM više u odnosu na prošlogodišnji plan i naša ambicija je da ova sredstva budu veća iz godine u godinu. Potrebe djece i omladine su izraženije, a njihove inicijative sve konkretnije, što nas jako raduje, budući da je podrška mladima uz brojne pronatalitetne mjere u fokusu našeg djelovanja - rekao je Miholjčić.

Rekordni iznosi

Marko Miholjčić kaže da je za finansiranje sporta i fizičke kulture u ovoj godini izdvojeno 140.000 KM, odnosno za 20.000 više u odnosu na prošlu godinu i čak 60.000 više u poređenju sa 2017. godinom.

- Ove godine finansiramo čak 43 kulturne i sportske manifestacije, što je najveći broj do sada i za ove namjene izdvajamo 25.000 KM, odnosno 5.000 više u odnosu na raniji plan - rekao je Miholjčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana