Srbački odbornici tužbama traže isplate naknada

Milijana Latinović
Srbački odbornici tužbama traže isplate naknada

Srbac - Iako 17 mjeseci nisu ni vidjeli skupštinske klupe, zbog političke blokade parlamenta, odbornici aktuelnog saziva Skupštine opštine Srbac ne odustaju od zahtjeva za isplatu naknada.

Odbornici na ime naknada za rad u Skupštini potražuju više od 250.000 maraka, a da bi im bile isplaćene spremni su i na tužbe.

Odbornik DNS-a Ljubo Rakić pripremio je dokumentaciju i danas će podnijeti tužbu protiv opštine zbog neisplaćenih 9.700 maraka, koliko iznosi dug za odborničku naknadu.

- Nakon što su mi na moj zahtjev iz opštine pismeno dostavili podatak koliko mi duguju, napravio sam opomenu pred tužbu. Rok opomene pred tužbu ističe danas i tužiću ih za neisplaćene naknade - kazao je Rakić i dodao da ima saznanja da će i drugi odbornici učiniti isto.

Rakić dodaje da prema njegovim saznanjima nisu svi odbornici u istoj situaciji, jer su nekima naknade ipak isplaćivane.

- Najmanje pet odbornika je dobilo jednu, dvije ili više naknada, zbog nekakvih posebnih potreba, kako su rekli. Ako je isplaćeno jednom, trebalo je i drugima, a ne da se nekome može isplatiti, a nekome ne može. Načelnik i predsjednik Skupštine su bukvalno privatizovali opštinu - kazao je Rakić.

Odbornička naknada u Srpcu iznosi 450 KM i procjenjuje se da bi svakom od odbornika trebalo biti isplaćeno oko 10.000 maraka. Pravo na naknadu im je omogućeno zakonskim odredbama, iako u Skupštini nisu proveli ni dana od aprila prošle godine.

Načelnik opštine Drago Ćirić je u više navrata tvrdio da ne želi da isplaćuje plate za nerad, iako postoje spekulacije da je nekim odbornicima ipak isplaćivana ova naknada, među kojima su odbornici SP-a, dok odbornicima SNSD-a, DNS-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a nije isplaćena ni marka.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" Ćirić nije odgovarao na naše pozive.

Komentar nismo juče uspjeli dobiti ni od predsjednika Skupštine opštine Zorana Đukića, koji je takođe kadar SP-a. Đukiću se plata redovno isplaćuje iz opštinskog budžeta, tako da je za vrijeme blokade Skupštine zaradio više od 40.000 KM, iako u ovom periodu nije održana nijedna sjednica.

Zanimljivo je da je Đukić izabran na ovu funkciju u julu 2014. godine, tako da je svega devet mjeseci aktivno radio u lokalnom parlamentu, dok posljednjih godinu i sedam mjeseci nije imao nikakvih skupštinskih obaveza.

Novoizabrani načelnik opštine i predsjednik srbačkog SNSD-a Mlađan Dragosavljević rekao je juče da je i sam kao odbornik u ovom sazivu posljednju naknadu dobio za septembar 2014. godine.

- Tržićemo način da problem bude prevaziđen i da bude postignut dogovor sa odbornicima. Nije bilo priče da se odbornici odreknu odborničkih naknada u periodu dok nije zasjedala Skupština - rekao je Dragosavljević.

Naglašava da je u svemu najvažnije utvrditi stvarno stanje duga i u skladu sa mogućnostima zauzeti konkretan stav.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor vjeruje da će, kada je riječ o ovom problemu, biti nađeno rješenje prihvatljivo i za odbornike i za novu vlast, te ističe da klub nije zauzimao nikakve posebne stavove u vezi sa tim.

Plate

Račun opštine Srbac konstantno je u blokadi zbog neuplaćenih poreza i doprinosa, a radnicima opštine i javnih preduzeća i ustanova duguje se od tri do 12 plata.

Isplata svih zaostalih obaveza prema odbornicima predstavljala bi veliki udar na budžet ove lokalne zajednice, koji godišnje iznosi nešto više od šest miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana