Srbački odbornici odobrili ulaganja: Obnovljeni putevi i ukroćeni potoci za miran san mješta

Dejan Jovičić
Srbački odbornici odobrili ulaganja: Obnovljeni putevi i ukroćeni potoci za miran san mješta

Srbac - Prašnjavi i blatnjavi putevi, nestašica vode, te zebnja zbog svake jače kiše koja budi strah od poplava, za mnoge stanovnike opštine Srbac uskoro bi trebalo da postanu prošlost, jer je planom kapitalnih investicija predviđeno rješavanje ovih problema.

Za realizaciju ovog dokumenta biće izdvojeno 2,67 miliona KM, a svi planirani projekti bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine, odlučili su odbornici srbačkog parlamenta na posljednjem zasjedanju.

Najviše novca, odnosno 2,52 miliona biće obezbijeđeno grantovima Vlade RS i drugih donatora, dok će oko 150.000 KM obezbijediti opština Srbac i građani.

- Plan kapitalnih investicija je usklađen sa budžetom i predviđa dobijanje nepovratnih sredstava od republičkih institucija, jer je stanje u opštini takvo da nemamo mogućnosti da samostalno finansiramo ove investicije - rekao je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Ovim dokumentom je planirana realizacija osam projekata, od kojih će samo za dva biti potrebno izdvojiti oko dva miliona maraka. U pitanju su rekonstrukcija i modernizacija puteva Crnaja - Martinac i Osovica - Lepenica.

- Rekonstrukcijom puta od Crnaje do Martinca preko naselja Šeškovci izlazimo na autoput Banjaluka - Prnjavor, što je veoma važno jer u Crnaji imamo industrijsku zonu. Nakon asfaltiranja puta Osovica - Lepenica povezaćemo se još snažnije sa okolnim opštinama i omogućiti brži dolazak do manastira Osovica, koji svake godine posjeti nekoliko hiljada vjernika - rekao je Dragosavljević.

Planom kapitalnih investicija predviđena je i sanacija lokalnih puteva u Kaocima i Vlaknici, kao i gradnja distributivnog dijela cjevovoda Župski Razboj - Ćukali.

Dragosavljević ističe da plan predviđa realizaciju još dva važna projekta koja će biti realizovana uz pomoć UNDP-a BiH, te organizacije "LIR Evolucija" i Evropske unije.

- Riječ je o izradi obaloutvrda kod rječice Povelič, izmuljivanju kanala Gornja Ina, te uređenju korita vodotoka u dužini od tri kilometra u Kaocima, Kobašu i Srpcu, a sve s ciljem smanjenja rizika od poplava - kaže Dragosavljević.

Novac koji će izdvojiti opština Srbac za ove namjene biće prikupljen najvećim dijelom od posebnih vodnih naknada, kao i naknada za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe u iznosu od 75.000 maraka.

Rasterećen budžet

Mlađan Dragosavljević je kazao da je usvajanjem odluke o dugoročnom zaduženju putem treće emisije obveznica opštinski budžet rasterećen i stvoreni uslovi za kapitalna ulaganja.

- Ovim zaduženjem ćemo kratkoročne obaveze pretvoriti u dugoročne i time stvoriti prostor za ulaganje u razvoj infrastrukture - rekao je Dragosavljević.

Projekti iz Plana kapitalnih investicija - vrijednost u markama

Rekonstrukcija puta Crnaja - Martinac 1,1 milion

Rekonstrukcija puta Osovica - Lepenica 950.000

Rekonstrukcija puta u Ilićanima 280.000

Izgradnja cjevovoda Župski Razboj - Ćukali 170.000

Rekonstrukcija puta u Kaocima 80.000

Uređenje kanala i izrada obaloutvrde 55.033

Uređenje korita vodotoka 33.832

Rekonstrukcija puta u Vlaknici 10.000

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana