Srbački Komunalac pred izdisajem

Cvija Mrkonjić
Srbački Komunalac pred izdisajem

Srbac - Preduzeću "Komunalac" iz Srpca ponestaje novca za odvoz smeća na regionalnu deponiju nadomak Banjaluke, zbog čega njegovi čelnici upozoravaju da bi grad mogao biti zatrpan otpadom.

Problem je nastao nakon zatvaranja deponije u Srpcu, poslije čega je "Komunalac" prinuđen da sav otpad odvozi na regionalnu deponiju u Ramićima.

- Novca imamo sve manje, a troškovi odvoza smeća u Ramiće su veliki. Ako u narednih mjesec ne bude riješen ovaj problem, moglo bi doći do kolapsa i zatrpavanja grada čvrstim otpadom - kazao je pomoćnik direktora "Komunalca" Branislav Savić.

Dodaje da su svakodnevni troškovi odvoza otpada u Ramiće doveli preduzeće u veoma tešku finansijsku situaciju.

- Samo jedan odlazak u Banjaluku košta oko 510 KM. Mjesečno prikupimo i odvezemo više od 200 tona otpada i samo za troškove ulaza na deponiju izdvojimo više od 6.500 maraka. Troškovi goriva i amortizacije za kamione stare više od 30 godina iznose još toliko - istakao je Savić.

Odlaganje smeća na srbačku deponiju, udaljenu dva kilometra od centra grada, prije mjesec i po je zabranila Republička uprava za inspekcijske poslove. Iako je deponija smještena u blizini rijeke Vrbas i uz naselje, na njoj je godinama odlagano smeće. Mještani su negodovali zbog nesnosnog smrada, a u više navrata nepoznate osobe su palile deponiju, što je dodatno pogoršavalo problem.

- U posljednjih šest mjeseci smo konstantno suočeni sa problemom deponovanja otpada. Iz užeg gradskog jezgra ga kupimo tri puta sedmično, a iz seoskih područja na svakih 15 dana. Uz to imamo probleme sa slabom naplativošću, što dodatno otežava situaciju - kaže Savić, koji poručuje građanima da pokažu razumijevanje za ovaj problem i plaćaju račune na vrijeme.

Budžet "Komunalca" na godišnjem nivou iznosi 450.000 maraka, što nije dovoljno za funkcionisanje preduzeća, a posebno nakon zatvaranja srbačke deponije. U "Komunalcu" ističu da im prijeti gašenje ukoliko ne dobiju podršku i da bi u tom slučaju za odvoz smeća preduzeću iz neke druge opštine moralo biti izdvojeno gotovo duplo više novca.

Pijesak

Komunalci su problem sa smradom koji se širi sa gradske deponije pokušali da riješe tako što su je prekrili hiljadama kubika pijeska. Poslije toga nije bilo većih pritužbi građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana