Srbački Dom penzionera čeka novo ruho

Dejan Jovičić
Srbački Dom penzionera čeka novo ruho

Srbac - Dom penzionera u Srpcu, koji nije rekonstruisan od 1975. godine, mogao bi konačno dobiti novi izgled ukoliko se postigne dogovor opštinskog Udruženja penzionera sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja RS, u čijem vlasništvu je ovaj objekat.

Predsjednik Udruženja penzionera Srbac Ostoja Romić rekao je da se dom nalazi u izuzetno lošem stanju i da se što prije mora rekonstruisati.

On ističe da najveći problem u ovom trenutku predstavljaju neriješeni vlasnički odnosi jer se objekat i dalje vodi kao vlasništvo Fonda PIO.

- Još prije nekoliko godina tražili smo da se riješi ovo pitanje, a naš prijedlog je da se objekat prenese u vlasništvo opštine, koja bi nakon toga dala prostor našem udruženju na korišćenje. Dobili smo i obećanje premijera RS Radovana Viškovića da će se ovaj problem riješiti u našu korist, što željno iščekujemo - kazao je Romić.

Sekretar udruženja Slavko Malešević rekao je da će se zbog hitnosti stanja morati zatražiti pismena saglasnost Fonda PIO da se pristupi radovima na domu kako se ne bi moralo čekati konačno rješenje ovog problema.

- Svaki dan vrijeme ovdje provodi oko 50 penzionera, koji se ne mogu osjećati ugodno u trošnim prostorijama. Već je snimljeno stanje i urađen predračun radova po kojem je neophodno izdvojiti oko 18.000 KM za ovu investiciju - istakao je Malešević.

On je dodao da objekat nije okrečen čak 40 godina, a jedina ulaganja u ovom periodu bila su iz vlastitih sredstava udruženja, koje je opremilo kancelariju za rad i rekonstruisalo mokri čvor na zahtjev sanitarne inspekcije. 

Finansijsku podršku najavila je i lokalna uprava, a objekat je ove sedmice obišao načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević, što je bila prva zvanična posjeta predstavnika Opštinske uprave ovom udruženju nakon dvije decenije.

- U prvih devet mjeseci ove godine redovno smo izdvajali sredstva za ovo udruženje, a obezbijedili smo dodatnih 10.000 KM, što će biti podijeljeno do kraja godine najugroženijim penzionerima. Takođe im pomažemo kroz redovne dotacije socijalno ugroženom stanovništvu i kroz sredstva za posebnu zaštitu boraca i ratnih vojnih invalida, gdje takođe ima dosta penzionera - rekao je Dragosavljević.

 

Visina penzija

Udruženje penzionera Srbac trenutno broji 2.547 članova, što čini oko 15 odsto stanovništva opštine. Oko 70 odsto njih prima penziju do 300 KM, a 85 odsto ima penziju do 400 KM.

- Prosječna penzija u Republici Srpskoj u ovom trenutku je 390 KM, a u opštini Srbac je 320 KM i u blagom je porastu. Raduje nas što je prisutno povećanje plata u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme i nadamo se da će se to s vremenom odraziti i na rast penzija kako bi se popravio položaj naših članova - rekao je Slavko Malešević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana