Srbački borci traže prednost u dodjeli zemljišta pod zakup

Milijana Latinović
Srbački borci traže prednost u dodjeli zemljišta pod zakup

SRBAC - Boračka organizacija opštine Srbac zatražiće od nadležnih institucija da boračkim kategorijama omoguće veću prednost u postupku davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.

 Predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Goran Plotan rekao je da će Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS biti upućen prijedlog o izmjeni pravilnika po kojem se vrši bodovanje, o čemu će upoznati i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS, Boračku organizaciju RS i opštinu Srbac.

Prema sadašnjem pravilniku, poljoprivrednici koji imaju status porodice poginulih i nestalih boraca i RVI prve i druge kategorije dobijaju pet bodova, a borci prve i druge kategorije dva i po boda.

- Smatramo da sistemom bodovanja treba da budu obuhvaćeni ratni vojni invalidi od prve do četvrte i borci do pete kategorije, te da bodovi koji se trenutno daju budu povećani kako bi boračke kategorije prilikom konkurisanja bile vrednovane na korektniji način - rekao je Plotan.

Povod za ovakvu odluku bilo je nezadovoljstvo srbačkih poljoprivrednika koji su ostali ispod crte na javnom oglasu za dodjelu 213 hektara obradivog zemljišta u zakup na teritoriji opštine Srbac.

Na javni oglas koji je opština raspisala 9. decembra prošle godine prijavilo se oko 40 ponuđača iz cijele opštine, a na konačnoj rang-listi se našlo njih 19, od čega osam za stočarsku, devet za ratarsku i dva za voćarsku proizvodnju.

Milovan Marković iz Sitneša kaže da je velika nepravda što kao nekadašnji borac prve kategorije nije dobio veću prednost na konkursu.

- Ima boraca koji su prošli na oglasu, ali oni koji nisu dovedeni su u situaciju da sve rasprodaju i odu sa porodicom u inostranstvo - rekao je Marković.

Jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika Stojan Pezerović iz Sitneša kaže da su učinjene brojne nepravilnosti jer na javnu raspravu nisu pozvani predstavnici udruženja peradara kao najbrojniji, dodajući da su pojedinci u prijavi naveli poljoprivredu kao osnovnu, umjesto kao dopunsku djelatnost.

- Prilikom dolaska komisije mnogi su dovlačili tuđu poljoprivrednu mehanizaciju koju su prikazivali kao svoju, kako bi dobili dodatne bodove - tvrdi Pezerović.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kazao je da je opštinska komisija prilikom rangiranja kandidata u potpunosti ispoštovala pravilnik ministarstva.

- Smatram da se bodovanje moglo izvršiti pravednije u korist boraca i podržavamo prijedlog za promjenu načina bodovanja, ali u ovom slučaju primijenili smo sve što je predviđeno pravilnikom - rekao je Dragosavljević.

On dodaje da postoji još dosta zemljišta koje nije obuhvaćeno zakupom, zbog čega će se u narednom periodu staviti akcenat na uređenje te oblasti.

- Pronašli smo 47 hektara slobodnog zemljišta, a postoji mogućnost za još 28 hektara koje bismo mogli ponuditi u zakup. Sve smo to predočili poljoprivrednicima na više sastanaka, ali postoje određene grupe kojima je u interesu da dodjela zemljišta ne uspije kako bi se nastavilo nekontrolisano koristiti, manipulišući ljudima koji zaista imaju nužnu potrebu za obradivom zemljom - istakao je Dragosavljević.

Period

Zemljište se daje u zakup na period od deset godina za stočarsku i ratarsku, te 25 godina za voćarsku proizvodnju, a nalazi se u katastarskim opštinama Sitneši, Donja Lepenica, Srđevići i Brezovljani. Na javnom oglasu prije četiri godine zaključeni su ugovori sa 60 poljoprivrednih proizvođača, kojima je u zakup dato oko 400 hektara zemljišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana