Srbačke mame grade igraonicu u centru

Dejan Jovičić
Srbačke mame grade igraonicu u centru

SRBAC - Dječiji park na gradskom trgu u Srpcu nagrizao je zub vremena zbog čega se sve više ukazuje potreba za njegovom obnovom, a cilj da do proljeća najmlađi dobiju bolji i sadržajniji prostor za igru i rekreaciju.

Jedan dio igračaka nabavljen je prošle godine uz finansijsku podršku opštine Srbac, a neformalna grupa “Mame iz Srpca” i Udruženje građana C.E.Z.A.R., koji su inicijatori izgradnje nove igraonice, kontaktirali su sa lokalnom upravom i dobili punu podršku za realizaciju svojih ideja.

Marina Tatić, jedan od pokretača akcije, kaže da redovno posjećuje gradsko šetalište koje je sa dolaskom toplijih dana uvijek prepuno mališana, ali da je primjetno da nema dovoljno sadržaja za najmlađe.

- Mnogi roditelji sličnog su mišljenja, zbog čega smo se udružili i krenuli sa prikupljanjem novca za izgradnju nove igraonice sa kućicama, toboganima i ljuljaškama i ostalim sadržajima koji će biti prilagođeni djeci raznih uzrasta - rekla je Tatićeva.

Igraonica će biti postavljena u blizini hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u centru, tako da je lokacija bezbjedna za djecu, jer tu nema saobraćaja.

Prvi radovi počeli su proteklog vikenda skidanjem postojećih vrteški i klackalica koje su odnesene na popravku i farbanje, nakon čega će biti ponovo postavljene.

- Uredićemo teren za igračke i sprave, a potom postaviti betonsku podlogu preko koje će ići guma - rekla je jedna od inicijatora Božica Ćirić.

Novi parkić za djecu trebalo bi da bude završen do početka proljeća, a za to im je potrebna podrška cijele zajednice.

Izvršni direktorica Udruženja C.E.Z.A.R. Tanja Šnjegota kaže da su od početka uključeni u prikupljanje novca i dodaje da će u akciju unijeti svoje iskustvo, jer su već adaptirali nekoliko zelenih površina u gradu.

- Biće angažovani volonteri iz lokalnog volonterskog servisa, a po završetku posla organizovaćemo svečano otvaranje. Na sličan način smo zapuštenu parcelu na Bolničkom brdu pretvorili u omladinski park, a prošle godine smo uredili i novi gradski park koji je prepun igračaka i zelenila, sa binom za kulturne manifestacije - rekla je Šnjegota.

Opština Srbac svake godine u budžetu obezbjeđuje sredstva za omladinske projekte, najvećim dijelom za uređenje zelenih površina i izgradnju i obnovu igrališta, tako da će i ova inicijativa biti na listi prioriteta.

- Drago nam je što su se građani uključili sa dobrim idejama i to garantuje da ćemo ovaj projekat realizovati na najbolji način. Ove godine očekujemo i završetak izgradnje hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, u čijem okruženju su već postavljene staze za šetnju i klupe, tako da će gradski trg zablistati u punom sjaju - rekao je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević.

Dodao je da je prethodnih godina bilo slučajeva oštećenja igračaka i sprava u parkovima, ali je nakon postavljanja video-nadzora toga sve manje.

Donacije

Donatori mogu podržati akciju izgradnje igrališta uplatom novca na žiro račun udruženja C.E.Z.A.R. koji je otvoren u NLB banci na broj: 5620108119577841 ili ubacivanjem donacija u kutiju koja je namjenski postavljena u butiku “Viktoria” na gradskom trgu. Više informacija može se dobiti i u Udruženju građana C.E.Z.A.R.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana