Srbačka preduzeća “Vodovod” i “Komunalac” stala na noge: Investicije i mjere štednje popravile poslovanje

Dejan Jovičić
Srbačka preduzeća “Vodovod” i “Komunalac” stala na noge: Investicije i mjere štednje popravile poslovanje

SRBAC - Širenje vodovodne mreže i privredni rast uticali su na rad komunalnog preduzeća “Vodovod” iz Srpca koje je kraj prošle godine dočekalo sa dobiti, dok su mjere štednje i povećanje cijena usluga pomogli lokalnom “Komunalcu” da sanira gubitak sa kojim su zakoračili u ovu godinu.

Direktor “Vodovoda” Dražen Stojković rekao je da ostvarena dobit iznosi 21.899 KM i dodao da su prihodi od prodaje vode porasli za čak 37 odsto, na šta je najvećim dijelom uticalo povećanje proizvodnje najvećeg srbačkog privrednog kolektiva “Perutnine Ptuj”.

- Značajno veći prihodi ostvareni su i realizacijom nekoliko značajnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, prije svega izgradnje distributivnog cjevovoda za naselja Sunce, Bolničko brdo i Srbac Selo, zatim cjevovoda u Razboju Ljevčanskom i Ilićanima. Naša opština je veoma bogata izvorištima i ostvarili smo proizvodnju vode veću za sedam odsto u odnosu na plan, a njena higijenska ispravnost je na zavidnom nivou, jer je svih 250 uzoraka, koji su uzeti prošle godine, bilo ispravno - istakao je Stojković.

Prema njegovim riječima, na vrijeme se isplaćuju plate, topli obrok i regres za radnike, kao i obaveze prema dobavljačima.

- Redovno servisiramo kreditne i druge obaveze koje su na kraju prošle godine iznosile 1,33 miliona KM što je za oko 307.000 manje u odnosu na 2021. i čak 555.000 KM u odnosu na 2016. godinu - rekao je Stojković.

S druge strane, povećanje troškova odvoza i deponovanja komunalnog otpada na regionalnu deponiju u Ramiće, zbog zatvaranja divlje deponije u Srpcu, pritiskali su rad preduzeća “Komunalac” koje je zaključno sa prošlom godinom poslovalo sa gubitkom u iznosu od 37.822 KM.

Prema riječima predstavnika “Komunalca” Branka Gužvića, na negativno poslovanje je pored većih troškova goriva i amortizacije, uticalo i povećanje najniže cijene rada.

- U našem preduzeću radi 28 radnika i veći broj njih radi za minimalac tako da je svako povećanje najnižih plata u Republici Srpskoj uvećalo i naše finansijske izdatke - rekao je Gužvić.

On ističe da su mjerama štednje uspjeli sanirati gubitak zaključno sa 31. julom ove godine zbog čega su odbornici srbačkog parlamenta na nedavnom zasjedanju dali zeleno svjetlo izvještaju o radu “Komunalca” za prošlu godinu.

- Na to je dobrim dijelom uticalo i povećanje cijene komunalnih usluga za šta smo dobili saglasnost Skupštine opštine. Cijena odvoza otpada sada je veća za 20 odsto za vlasnike stanova i kuća i iznosi od 12 do 16,80 KM u zavisnosti od zone, a 25 odsto za poslovne prostore, dok socijalne kategorije plaćaju najnižu cijenu odvoza od deset KM – rekao je Gužvić i izrazio uvjerenje da će na kraju ove godine ostvariti pozitivno poslovanje.

Vodoinstalateri

Direktor srbačkog “Vodovoda” Dražen Stojković rekao je da je njihovom preduzeću potreban određen broj kvalifikovanih radnika koje ne mogu pronaći ni na birou rada.

- Fali nam nekoliko vodoinstalatera i obraćao sam se birou gdje je bio samo jedan takav radnik u evidenciji, ali nije bio zainteresovan. Trebalo bi razmišljati o tome da se u našem srednjoškolskom centru pokuša upisati barem pola odjeljenja vodoinstalatera - istakao je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana