Srbac: Zaključana vrata za predsjednika

Cvija Mrkonjić
Srbac: Zaključana vrata za predsjednika

Srbac - Novoizabrani predsjednik srbačkog parlamenta Goran Gavranović iz SNSD-a ni iz trećeg pokušaja nije uspio da uđe u službene prostorije i preuzme skupštinski pečat od smijenjenog predsjednika Zorana Đukića iz SP-a koji produžavanjem bolovanja blokira primopredaju dužnosti.

Gavranović je juče uz prisustvo predstavnika Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS i Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a, koji su formirali novu većinu i smijenili Đukića, pokušao da preuzme dužnost po drugi put u posljednjih desetak dana, ali ni ovog puta na primopredaju nije došao niko iz opštinske administracije.

- Đukić nam je usmeno i pismeno javio da je na bolovanju, dok je načelnik opštine Drago Ćirić poručio da je na službenom putu. Htjeli smo da preuzmemo dužnost mirnim putem i bez dizanja prevelikih tenzija u javnosti, ali je očigledno da ćemo morati zatražiti pomoć suda kako bismo sproveli odluke nove skupštinske većine. Žao mi je što će se, po svemu sudeći, i u Srpcu ponoviti gradiški scenario - rekao je Gavranović aludirajući na slučaj iz Gradiške gdje je, poslije višemjesečne blokade primopredaje dužnosti, novog predsjednika Skupštine opštine u srijedu u kancelariju uvela sudska policija.

Gavranović je kazao da je želio da izbjegne sudske sporove i troškove i da Skupštinu opštine izvuče iz blokade.

- Skupština ne funkcioniše već četiri mjeseca i samim tim ne može biti realizovan plan kapitalnih investicija i javnih nabavki, dok su studenti ostali oštećeni za cijelu školsku godinu jer nema uslova da bude raspisan konkurs za dodjelu stipendija - rekao je Gavranović.

Đukić tvrdi da nije dobio nikakvo zvanično obavještenje o terminu primopredaje i ističe da je na bolovanju do 15. avgusta.

- Čuo sam od građana da se sprema nekakva primopredaja, ali nisam dobio pismeni poziv od opštinske službe niti od organa SNSD-a i DNS-a. Ostajem i dalje pri stavu da su sve odluke koje su usvojene na aprilskoj sjednici bile nelegalne i tražiću pravnu zaštitu - istakao je Đukić.

Nova skupštinska većina koju čini 13 odbornika SNSD-a i DNS-a nasuprot SDS-u, PDP-u, NDP-u i SP-u koji imaju 12, smijenila je 9. aprila Đukića i sekretara Skupštine Dragicu Vranić. Umjesto njih imenovani su kadrovi SNSD-a - Gavranović i Slađana Škrbić. Prvi pokušaj primopredaje 21. maja bio je neuspješan jer je Đukić najavio žalbu Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, koje je u međuvremenu dalo pozitivno mišljenje za odluku skupštinske većine i naložilo primopredaju vlasti. Okružni sud Banjaluka je 17. jula donio rješenje kojim nalaže primopredaju u što kraćem roku, ali je propao i drugi pokušaj od 28. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana