Srbac: Vodovod radnicima zavrće slavinu

Danijela Stokanić
Srbac: Vodovod radnicima zavrće slavinu

Srbac - Podizanjem cijene vode i smanjenjem broja zaposlenih i njihovih plata, komunalno preduzeće "Vodovod" iz Srpca pokušaće da popravi rezultate rada, nakon što su lani završili u minusu od 186.400 maraka.

Osim toga, menadžment opštinskog preduzeća koje trenutno ima 64 zaposlenih, mjere štednje sprovodi i na drugim nivoima, počevši od kancelarijskog materijala, pa do troškova za telefon, gorivo i nabavku rezervnih dijelova. Vršilac dužnosti direktora "Vodovoda" Drago Jovičić istakao je da je od aprila cijena rada zaposlenih u ovom preduzeću smanjena do 20 odsto, a novom sistematizacijom koja je dostavljena Nadzornom odboru na usvajanje, preduzeće ima viška 15 uglavnom kancelarijskih radnika.

- Realno ćemo sagledati potrebe u svakom od sektora preduzeća i smanjenje broja radnika neće biti izvršeno po političkoj liniji - rekao je Jovičić.

Dodao je da cijena vode od 1,05 KM, za koju je nedavno saglasnost dala Skupština opštine, i koja je za 15 feninga viša od prethodne, i dalje jedna od najnižih u regionu.

- Dodatni prihod će pomoći da ovo preduzeće bar malo stabilizuje finansijsko stanje, a vidljivi su i pomaci u vezi s tim pitanjem u posljednjih pet mjeseci - kazao je Jovičić.

Paralelno s tim će, istakao je Jovičić, tražiti načine za proširenje vodovodne mreže, jer opština raspolaže sa tri izvorišta čiji kvalitet vode je potvrdio Institut za javno zdravstvo RS.

- U planu je i zamjena potisnog voda od izvorišta u Prijebljezima do klaonice peradi "Perutnine" Ptuj u Poveliču u dužini od 2,7 kilometara, što je posljednji put urađeno prije 35 godina - kazao je Jovičić.

Jedan od gorući problema ovog preduzeća je i to što su, zbog maćehinskog odnosa ranijeg rukovodstva, kako tvrdi Jovičić, doprinosi zaposlenima plaćeni samo za jedan mjesec u posljednje četiri godine.

Jovičić je pozdravio najavu predsjednika RS Milorada Dodika koji je prilikom nedavne posjete Srpcu izjavio da će se pokušati pronaći način da republički organi preuzmu obavezu "Vodovoda" od 200.000 KM.  Ovaj dug se odnosi na kredit za gradnju vodovodne mreže.

Četiri direktora

Direktor "Vodovoda" Drago Jovičić vratio se nakon pet godina na ovu funkciju. On je obavljao dužnost direktora 2011. i 2012. godine, a dolaskom prethodne vlasti sa bivšim načelnikom Dragom Ćirićem na čelu, Jovičić je razriješen dužnosti, nakon čega je jedno vrijeme obavljao funkciju rukovodioca Biroa rada u Srpcu.

Period od 2012. do 2017. godine bio je veoma turbulentan u srbačkom "Vodovodu" jer su se za ovo vrijeme promijenila čak četiri direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana