Srbac: Voda nosi budžet ustanova kulture

Cvija Mrkonjić
Srbac: Voda nosi budžet ustanova kulture

Srbac - Centar za kulturu i sport i Narodna biblioteka Srbac zbog kvara na vodovodnoj mreži dobijaju enormne račune za vodu, što ugrožava rad ovih ustanova.

Zbog dugogodišnjeg kvara na vodovodnoj mreži u strogom centru Srpca, "Vodovod" godišnje izgubi oko 50.000 maraka. Kvar se desio na lokalitetu između zgrade Centra za kulturu i sport i Narodne biblioteke i trgovačke radnje "Konzum" i još nije precizno lociran. Zbog same težine kvara i činjenice da se radi o najužoj gradskoj zoni, procjenjuje se da bi cijeli posao mogao koštati više od 30.000 maraka.

- Nama je u interesu da to saniramo, jer mjesečno ovdje gubimo više od 4.000 maraka, ali nemamo dovoljno novca da samostalno uđemo u cijelu investiciju. U pregovorima smo sa opštinskom upravom i Centrom za kulturu i sport da podijelimo troškove i konačno riješimo ovaj problem - rekao je direktor "Vodovoda" Mladen Dragosav.

Direktor Narodne biblioteke Dragana Đukić kaže da zbog curenja vode svaki mjesec dobijaju račune koji iznose 70 maraka, što godišnje premaši 800 KM. Ona dodaje da su to veliki troškovi, ako se ima u vidu da godišnji budžet ove ustanove iznosi 15.000 maraka.

- Voda negdje curi u zemlji, a sve se fakturiše Narodnoj biblioteci i Centru za kulturu i sport. U okolini ima još privatnih i društvenih subjekata, ali se svi troškovi svaljuju samo na naša leđa - kaže Đukićeva.

Istog mišljenja su i u Centru za kulturu i sport, u kojem kažu da već tri godine obilaze vrata srbačkog "Vodovoda" da bi se konačno locirao kvar.

Direktor Centra Danijela Vukotić kaže da je kontaktirala sa gotovo svim direktorima koji su se promijenili u ovom preduzeću, ali da rješenja još nema.

- Obećavali su da će riješiti problem, postigli smo i načelne dogovore, ali je kvar i dalje prisutan. Bila sam i kod novog direktora Mladena Dragosava kada je prije par mjeseci preuzeo dužnost, ali tada nije pokazao volju da to riješi. Nadam se da je sada situacija drugačija i da će se konačno pristupiti saniranju kvara - rekla je Vukotićeva.

Računi

Bivši direktor "Vodovoda" Slobodanka Brezovac svojevremeno je izjavila da bi mjesečni računi Centra za kulturu i sport i Narodne biblioteke zbog ovog kvara morali biti višestruko veći, ali da su odredili neki okvirni iznos utrošene vode ovim ustanovama, da ih ne bi doveli u još teži položaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana