Srbac: Ukrašavanje jaja radost mališana

Dejan Jovičić
Srbac: Ukrašavanje jaja radost mališana

Srbac - Više od 150 djece farbalo je juče vaskršnja jaja na gradskom trgu u Srpcu u sklopu tradicionalne manifestacije "U susret Vaskrsu" koja je održana u organizaciji Narodne biblioteke, a pod pokroviteljstvom opštine Srbac.

Na manifestaciju su stigla djeca iz vrtića "Naša radost", članovi Udruženja roditelja i djece sa posebnim potrebama "Izvor" i Udruženja građana C.E.Z.A.R. te učenici nižih razreda osnovne škole iz Srpca koji su flomasterima ukrašavali jaja. Autori deset najljepših pisanica dobili su nagrade u vidu knjiga, školskog pribora i društvenih igara.

Među nagrađenima je i desetogodišnja Teodora Gužvić iz Srpca koja se veoma raduje Vaskrsu jer joj je, kako kaže, jedan od omiljenih praznika.

Teodora je nacrtala djecu kako se igraju, a ističe da, inače, voli da slika razne motive. Jaja je ukrašavala i učenica Tijana Blagić koja će zajedno sa majkom farbati jaja za predstojeći praznik.

- Ja sam na jednom jajetu nacrtala zeca, a na drugom zastavu Republike Srpske. Ovdje sam koristila flomastere, dok sam kod kuće pripremila razne ukrasne boje - rekla je Tijana.

Direktor Narodne biblioteke Branko Savanović rekao je da je cilj manifestacije očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta i prenošenje tradicije na mlađe generacije.

- Željeli smo da pošaljemo jasnu poruku ko smo i šta smo, da poštujemo svoju vjeru i običaje i da nam to niko ne može oduzeti. Vaskršnja jaja ćemo pokloniti sveštenstvu koje će ih podijeliti vjernicima na liturgijama, a svu hranu koja je ostala doniraćemo staračkom domu - rekao je Savanović.

U sklopu ove manifestacije održan je i tradicionalni vaskršnji mini-sajam narodnih rukotvorina, suvenira i ukrasnih predmeta na kojem su prvi put učestvovali mališani i radnici vrtića "Naša radost".

Vaspitačica Bogdana Miholjčić kaže da su čitave sedmice u vrtiću organizovali brojne radionice na kojima su djecu podučavali o značaju Vaskrsa.

- Izradili smo brojne predmete koji asociraju na ovaj veliki praznik, a zatim priredili izložbu prodajnog karaktera u centru Srpca. Sav prihod ćemo usmjeriti za nabavku igračaka za dvorište vrtića - rekla je Miholjčićeva.

Poseban pečat vaskršnjoj manifestaciji dali su kulturno-umjetnička društva i srbačke pekare koje su pripremile posnu hranu koju je degustiralo više stotina Srpčana.

Član ansambla "Lijevče" iz Razboja Jovica Ećimović kaže da se iz godine u godinu raduje dolasku na gradski trg kako bi građanima prezentovali našu bogatu kulturnu baštinu.

Nošnje

Ećimović kaže da su se Srpčanima predstavili u novim originalnim nošnjama Lijevče polja koje su vrijedno izrađivali proteklih mjeseci u sklopu projekta Omladinske banke Srbac.

- Uz to smo pripremili tradicionalnu hranu lijevčanskih sela uz nezaobilazni pasulj, koji ćemo posebno promovisati na našoj novoj manifestaciji "Pasuljijada" koja će biti održana polovinom maja - rekao je Ećimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana