Srbac u ovoj godini snažnije stimuliše sportiste

Dejan Jovičić
Srbac u ovoj godini snažnije stimuliše sportiste

SRBAC - Više od 500 srbačke djece i mladih okupljeno je u oko 20 sportskih organizacija i bez finansijske podrške lokalne vlasti ne bi imali odgovarajuće takmičarske uslove, a mnogim klubovima bio bi ugrožen opstanak.

Na februarskoj sjednici Skupštine opštine Srbac donesena je odluka da se za sportske organizacije u ovoj lokalnoj zajednici ove godine izdvoji 160.000 KM, što je povećanje za 20.000 u odnosu na prošlogodišnji plan.

Odbornik Branko Grahovac, koji je i predsjednik Fudbalskog kluba Sloga iz Srpca, rekao je da mnogi klubovi jedva pokrivaju troškove zbog čega im je pomoć opštine neophodna.

- Samo za rad Sloge, koja je osnovana 1946. godine i najstariji je sportski kolektiv u Srpcu, na godišnjem nivou treba izdvojiti blizu 130.000 KM. Oko polovinu tog iznosa dobijamo iz opštinskog budžeta, a ostatak moramo sami pronaći što činimo uz pomoć donatora, prijatelja kluba i na druge načine. To se odnosi na kotizacije za službena lica, novac za plate, gorivo za odlazak na utakmice prvog tima i stotinu djece iz škole fudbala i slično - rekao je Grahovac, koji se nalazi i na čelu Opštinskog fudbalskog saveza Srbac.

On je pohvalio lokalnu vlast koja već godinama povećava sredstva za sportiste, izrazivši nadu da će rebalansom budžeta ovaj iznos do kraja godine biti uvećan.

- U Srpcu postoji čak 10 fudbalskih klubova, od čega devet muških i jedan ženski, a primjera radi, u Prnjavoru svega tri. Samo u opštinskoj ligi Srbac-Laktaši-Prnjavor, petoj po rangu takmičenja u Srpskoj, igra šest srbačkih klubova koji se zbog povećanih troškova suočavaju sa problemima. U protekloj polusezoni uglavnom su funkcionisali uz pomoć opštine, ali za nastavak takmičenja će im biti potrebna dodatna finansijska sredstva - rekao je Grahovac.

Duplo više novca u odnosu na prošlu godinu imaće Omladinski stonoteniski klub Srbac koji je iz sportskih organizacija treće kategorije svrstan u prvu. U svom premijernom nastupu u Drugoj ligi Republike Srpske osvojio je titulu bez poraza i plasirao se u Prvu ligu RS gdje takođe ima visoke ambicije, jer se na kraju jesenjeg dijela sezone nalazi na drugom mjestu.

- Prošle godine smo imali na raspolaganju 2.000, a ove 4.000 KM što će olakšati rad našeg kluba u kojem trenira 40 djece i 35 veterana. Naši članovi su i dva reprezentativca Srbije i kadetska reprezentativka BiH, a nadamo se pozivu u reprezentaciju BiH za još dva takmičara. Postali smo bitan faktor u svijetu stonog tenisa u regionu i drago nam je što je to prepoznato - rekao je predsjednik kluba Mirsad Kurtović.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević nada se da će snažnija finansijska podrška iz budžeta animirati još veći broj mladih da se uključe u razne sportske aktivnosti.

- Još u prošloj godini smo uvidjeli da su planirana sredstva od 140.000 KM nedovoljna i rebalansom smo ih povećali za 18.000, tako da je svim klubovima omogućen normalan rad i stabilno poslovanje. Kao rezultat toga stigli su dobri rezultati na takmičenjima i ponosni smo na njihove uspjehe. Ukoliko mogućnosti dozvole, planirani iznos ćemo do kraja godine povećati - rekao je Dragosavljević.

Ženski fudbal

Na ivici gašenja prošle godine bio je Ženski fudbalski klub Sloga Srbac koji se nalazi u vrhu tabele prve lige Srpske, a njihova igračica Andrea Ivanović je prošle sezone bila najbolji strijelac lige. Uz podršku opštine Srbac, Opštinskog fudbalskog saveza i FK Sloga pružene su garancije za finansijsku održivost, omogućeni tereni za takmičenja i treninge, a imenovano je i novo rukovodstvo kako bi klub mogao normalno da funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana