Srbac: Svi u plusu, Dom zdravlja u minusu

Anita Janković Rečević
Srbac: Svi u plusu, Dom zdravlja u minusu

SRBAC - Javna preduzeća i ustanove iz Srpca popravili su finansijsku situaciju u prošloj godini i smanjili zaostala dugovanja iz ranijeg perioda, a sa problemima se jedino suočio Dom zdravlja koji je zabilježio gubitak od 183.735 KM.

Direktor Doma zdravlja Srbac Mirko Stojić rekao je da su prihodi ustanove smanjeni za pet odsto u odnosu na 2018. godinu, dok su rashodi veći za tri odsto. Prema njegovim riječima, najveći razlog za to­ su umanjena sredstva od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS i povećanje plata zaposlenih zbog zakonskog uvećanja cijene rada.

- Ostali smo uskraćeni od Fonda 90.000 KM za prošlu godinu, a na ime povećanja plata morali smo izdvojiti dodatnih 45.000 KM. Nepovoljan ugovor sa Fondom uticao je i na prekoračenje iznosa za lijekove koji se izdaju na recepte - rekao je Stojić koji obavlja i funkciju predsjednika Skupštine opštine Srbac. On pojašnjava da je ugovor manji u odnosu na 2018. zbog pada broja registrovanih osiguranika, a na to je uticao i odliv jednog broja pacijenata u privatnu zdravstvenu ustanovu koja ima ugovor sa Fondom za obavljanje djelatnosti porodične medicine i pedijatrije.

- Čak i u takvoj situaciji uspjeli smo redovno da isplatimo sve plate. Imamo zaposlena 82 radnika, što je prekobrojno, ali nikoga nismo otpustili - rekao je on.

U sličnoj situaciji prije nekoliko godina bio je i Centar za kulturu i sport koji je za vrijeme prethodne vlasti bio na korak od gašenja jer je nagomilano čak 12 neisplaćenih plata uz ogromna dugovanja za doprinose, kredite i reprograme.

- Smanjili smo dugovanja na tri plate zaostatka, a sve druge obaveze se redovno isplaćuju. Do poboljšanja je najviše došlo zbog prelaska na trezorsko poslovanje lani, tako da sve dotacije dobijamo direktno iz budžeta opštine - rekla je direktorica Centra Sanja Jejinić.

Iako njegovim radnicima još nije isplaćeno osam plata iz ranijeg perioda, Radio Srbac je takođe poboljšao svoje poslovanje. Prošlu godinu je završio sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 5.613 KM, a ukupna dugovanja su smanjena za 23.486 KM.

- Teško smo prebrodili period od 2012. do 2016. godine, kada je u pitanje bio doveden opstanak naše medijske kuće koja postoji već četiri i po decenije. Stanje je sada neuporedivo bolje i plate se redovno isplaćuju, a nadam se da ćemo uspjeti nadoknaditi i zaostatak - rekla je direktorica Ljiljana Koščica.

Usvojeni svi izvještaji

Izvještaji o radu bili su predmet rasprave na junskoj sjednici srbačkog parlamenta koja je zbog pandemije virusa korona održana nakon pauze od tri mjeseca. Usvojeni su izvještaji i programi rada svih 18 javnih preduzeća, ustanova i drugih organizacija uz konstataciju da su, izuzev Doma zdravlja, svi zabilježili dobre rezultate i poslovali sa dobitkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana