Srbac: Sakrili dopis od predsjednika Skupštine opštine

Cvija Mrkonjić
Srbac: Sakrili dopis od predsjednika Skupštine opštine

Srbac - Novoizabrani predsjednik Skupštine opštine Srbac Goran Gavranović još nije dobio rješenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS da je nedavno održana sjednica lokalnog parlamenta bila legalna jer smijenjeni predsjednik Zoran Đukić odbija da mu ga uruči.

- Saznao sam da je Ministarstvo potvrdilo zakonitost usvojenih odluka, ali još nemam taj dokument jer odbijaju da mi ga uruče. Pravdaju se da žele da ga bolje protumače. Ako ne bude drugog rješenja, moraću otići lično u Ministarstvo da ga preuzmem - rekao je Gavranović.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je u dopisu opštinskoj upravi u Srpcu sugerisalo da bude obavljena primopredaja dužnosti između razriješenih i imenovanih funkcionera i omogućeno korišćenje službenih prostorija, skupštinskog pečata, dokumentacije i arhive. Od lokalne uprave je zatraženo i da bez odlaganja preduzme sve mjere i radnje u skladu sa svojim nadležnostima kako bi bilo obezbijeđeno funkcionisanje organa opštine Srbac.

Đukić, koji i dalje koristi skupštinske prostorije, smatra da preporuke Ministarstva nisu obavezujuće i da će im dostaviti nove činjenice kojima će dokazati da sjednica održana 9. aprila nije bila zakonita.

- Odbornici SNSD-a i DNS-a su prekršili poslovnik o radu Skupštine jer nisu blagovremeno dostavili predloženi skupštinski materijal. Samim tim nije bilo moguće valjano odlučivati na sjednici i smijeniti funkcionere - tvrdi Đukić.

Predsjednik srbačkog SNSD-a i odbornik u Skupštini Mlađan Dragosavljević kaže da je neshvatljivo da bivši predsjednik parlamenta zadržava mišljenje Ministarstva i tumači ga po vlastitom nahođenju. On optužuje i načelnika opštine Dragu Ćirića da ne želi da sprovede odluke Skupštine koje su potpuno legalne i legitimne.

- Koliko se načelnik bori za zakonitost rada, vidi se i po tome da ne poštuje rješenja Ministarstva i sebi uzima pravo da odlučuje šta je ispravno. Službenici opštinske uprave nisu ni zaveli akta usvojena na sjednici i ovjerili ih skupštinskim pečatom, zbog čega bi takođe neko trebalo da snosi odgovornost - ističe Dragosavljević.

Na sjednici Skupštine opštine Srbac verifikovana je nova većina koju čine SNSD i DNS, a nakon toga su smijenjeni predsjednik, potpredsjednik i sekretar parlamenta. S obzirom na to da dotadašnja većina ne prihvata te odluke, Srbac je utonuo u političku krizu iz koje se za sada ne nazire izlaz.

Na pomolu nove smjene

Posljednja sjednica srbačkog parlamenta prekinuta je nakon što je razmotreno 13 od 51 predviđene tačke dnevnog reda, a termin nastavka još nije poznat. Neke od zanimljivijih tačaka koje će odbornici razmatrati su prijedlozi za razrješenje zamjenika načelnika opštine i načelnika opštinskih odjeljenja. Ukoliko to bude učinjeno, na nekoj od narednih sjednica trebalo bi očekivati i smjene direktora javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač opština.

 

Šta je uskraćeno novom predsjedniku Skupštine

- korišćenje službenih prostorija

- korišćenje skupštinskog pečata

- korišćenje dokumentacije

- korišćenje arhive

 

Promjene u srbačkom parlamentu

predsjednik - Zoran Đukić (SP) - Goran Gavranović (SNSD)

potpredsjednik - Dragan Lepir (SDS) - Teodor Stojković (SNSD)

sekretar - Dragica Vranić (SNSD) - Slađana Škrbić (SNSD)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana