Srbac: Rukometaši igrali utakmicu u mraku

Anita Janković
Srbac: Rukometaši igrali utakmicu u mraku

Srbac - Sukob između Centra za kulturu i sport i srbačkih rukometaša došao je do usijanja, nakon što je neposredno prije početka kup utakmice između Srpca i Kozare iz Gradiške isključena struja u sportskoj dvorani.

Rukometaši su igrali u polumračnoj sali, a rezultat je pao u drugi plan. Nije radio ni službeni semafor, pa nisu bili upućeni ni u trenutni rezultat, ni koliko je ostalo do kraja utakmice. Nedostajalo je i tople vode, pa je sve to ostavilo gorak ukus i produbilo krizu između ovih kolektiva.

U muškom i ženskom rukometnom klubu ogorčeni su što iz opštinskog budžeta u prošloj sezoni nisu dobili nijednu marku. Razlog tome je blokada Skupštine opštine, koja ne održava sjednice zbog političkih igara već mjesecima, pa samim tim još nije odobreno planiranih 100.000 maraka za sportske klubove. Predsjednik muškog rukometnog kluba Zoran Đurić ističe da su proljećnu sezonu u prošlom prvenstvu iznijeli isključivo zahvaljujući donatorima i prijateljima kluba, te se nada da će tako pregurati i jesenju.

- Utakmica je igrana u krajnje otežanim uslovima. Razgovarali smo sa predstavnicima Centra za kulturu i sport koji rukovode dvoranom i članovima elektrodistribucije kako bismo pronašli rješenje. Međutim, oni traže da im uplatimo novac koji nemamo - priča Đurić i naglašava da im niko ne brani da treniraju u dvorani, ali da ne mogu isfinansirati troškove koje dvorana pravi.

On je istakao da su razgovarali sa načelnikom opštine Dragom Ćirićem, koji im je obećao da će pronaći novac kako bi dio duga bio plaćen i kako bi struja ponovo bila uključena. Inače, igrači ovog kluba utakmice igraju bez premija i plata. 

Direktor Centra za kulturu i sport Danijela Vukotić kaže da su dugovanja za struju za dvoranu premašila 50.000 maraka, te da se taj dug gomila od 2009. godine kada je dvorana počela sa radom.

- Taj problem nije od juče, traje već godinama i niko neće da se uhvati u koštac s njim. Velika dugovanja sam naslijedila 2013. godine kad sam stupila na funkciju. Rukometni klub nam već tri godine nije uplatio ni marku, a sve vrijeme trenira besplatno - kategorična je Vukotićeva.

Prema njenim riječima, u opštini su im naložili da odobre rukometašima termine za treninge uz obećanje da će im na kraju svake godine iz opštinskog budžeta biti uplaćeno 10.000 maraka.

- Te pare nikada nisu legle na naš račun i nemamo čim plaćati struju. Opština je obećala da će se uključiti u rješavanje novonastalog problema i nadam se da će uskoro ovome doći kraj - rekla je Vukotićeva. 

Budući da nema ni Skupštine ni novca, Upravni odbor Centra je odlučio da uvede strože mjere prema svim sportskim kolektivima jer zbog sve veće finansijske dubioze u kojoj se nalazi ova ustanova nisu u mogućnosti da održavaju rad dvorane.

Problemi od ranije

Srbački rukometaši već pola godine imaju problem sa korišćenjem sportske dvorane. Ovaj objekat je bio zatvoren više od dva mjeseca zbog generalnog štrajka radnika Centra za kulturu i sport, zbog čega je predsjednik RK Srbac Zoran Đurić tražio od načelnika opštine Drage Ćirića da izuzme sportsku dvoranu iz ove javne ustanove, ali se to do današnjeg dana nije desilo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana