Srbac: Račun deblokiran, plate na čekanju

Anita Janković
Srbac: Račun deblokiran, plate na čekanju

Srbac - Poreska uprava RS deblokirala je račun opštine Srbac nakon što je naplaćeno nešto više od 400.000 maraka za neuplaćene doprinose radnicima.

Iako je skinuta blokada, plate zaposlenima u opštinskoj administraciji, preduzećima i ustanovama koje se finansiraju iz budžeta nisu uplaćene, jer je kasa prazna. Oni su posljednju platu dobili za septembar 2015. godine, a neki potražuju i po 11 plata. Novcu ovih dana jedino mogu da se nadaju socijalne kategorije, za koje je opština odmah nakon deblokade računa prebacila novac Centru za socijalni rad.

Načelnik Srpca Drago Ćirić kaže da gotovo svakodnevno vodi pregovore sa Ministarstvom finansija RS da bi im bio odobren reprogram za dugovanja.

- Strahujem od novih blokada, jer su ostala velika dugovanja za doprinose radnika vrtića, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis", Centra za kulturu i sport i drugih javnih preduzeća i ustanova - kazao je Ćirić.

On smatra da je politika uplela prste u blokadu računa i da je na to uticao srbački NDP, a naročito predsjednik Goran Ćosić, za koga tvrdi da je blizak sa SNSD-om.

- Zbog toga nije blokiran račun preduzeća "Komunalac", koje za doprinose duguje 127.000 maraka, jer se na čelu ovog preduzeća nalazi kadar NDP-a. Iza svega stoji plan mojih političkih protivnika da bih podnio ostavku. Već me boli želudac od sekiracije, pijem tablete svaki dan - rekao je Ćirić i dodao da se nada da će radnici opštine dobiti jednu platu za pet do šest dana, a do kraja januara i drugu.

Ćosić je odbacio Ćirićeve optužbe i naglasio da on i njegova stranka nemaju nikakve veze sa blokadom računa.

- Koji normalan čovjek bi želio da njegova opština bude blokirana i još da radi na tome. Ćirić za svoj nerad pokušava da okrivi druge i zbog silnih problema koji su ga snašli ne zna više ni šta priča. Hvalio se da opština ima suficit, a desila se blokada - kaže Ćosić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a u Skupštini opštine Srbac Krsto Čavor kaže da se tek sada vidi da su došli na dno, jer u kasi nema para ni suficita, kojim su se neki ranije hvalili.

- NDP ne koketira sa SNSD-om, imamo većinu u Skupštini i bez njih. Deset mjeseci nijedan odbornik ne zna šta se dešava u Srpcu, ni kako se troši budžet, ni koliki je priliv novca - priča Čavor i dodaje da su znali da će doći do ovoga, jer vlast satkana od NDP-a i SP-a od samog početka nije profunkcionisala.

Opština bez budžeta

Opština Srbac zbog političkih blokada nema usvojen budžet za ovu godinu niti odluku o privremenom finansiranju, pa se rad organa uprave odvija prema operativnom planu finansiranja na period od tri mjeseca. Iako je Vrhovni sud RS uvažio žalbu smijenjenog predsjednika Skupštine opštine Zorana Đukića i vratio predmet na ponovno odlučivanje banjalučkom Okružnom sudu, nema naznaka kada bi mogla biti održana sjednica parlamenta, koji je posljednji put zasjedao u aprilu prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana