Srbac: Politika ostavila djecu bez novca

Cvija Mrkonjić
Srbac: Politika ostavila djecu bez novca

Srbac - Zbog političkih razmirica u Srpcu već mjesecima se ne isplaćuju redovno dotacije iz opštinskog budžeta za učenike, studente i sportiste, a kraj agonije nije ni na pomolu.

Iako je prvo polugodište na izmaku još nije usvojena odluka o odobravanju isplate novca za subvencionisanje prevoza učenika srednjih škola, niti je raspisan konkurs za stipendiranje studenata. Osim toga nisu isplaćene ni dvije stipendije iz prethodne školske godine.

Problemima sa isplatama iz budžeta doprinijelo je i privremeno finansiranje koje je bilo na snazi u prva tri mjeseca ove godine. Zbog toga ni sportskim klubovima i organizacijama nije mogao biti isplaćen planirani novac i samo zahvaljujući sponzorima uspjeli su organizovati odlazak na takmičenja.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD i DNS u Skupštini opštine Krsto Čavor smatra da je trenutna situacija nedopustiva zbog čega su na sjednici održanoj 9. aprila pokrenuli inicijativu za opoziv načelnika opštine Drage Ćirića.

- Već dvije godine zaredom u Srpcu je od januara do marta na snazi bilo privremeno finansiranje. To je dokaz da u lokalnoj upravi očigledno nešto ne štima i zbog toga su smjene neophodne - istakao je Čavor.

Ovaj odbornički klub je formirao novu skupštinsku većinu koja je smijenila predsjednika, potpredsjednika i sekretara skupštine i imenovala nove ljude na te funkcije, ali u opštinskoj upravi ne priznaju te odluke i čekaju odgovor iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Ukoliko iz Ministarstva potvrde da je sjednica Skupštine opštine bila legalna Ćirić i smijenjeni funkcioneri zatražiće zaštitu sudskih organa, što bi za još nekoliko mjeseci moglo produžiti kolaps.

Smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Zoran Đukić kaže da je glavni krivac za ovakvo stanje SDS koji je izazvao političke potrese u koaliciji koja je podržavala Ćirića i ušao u pregovore sa SNSD-om i DNS-om.

- Na čelu odjeljenja nadležnog za pitanja djece i omladine je kadar SDS-a Dušan Simić, koji je u protekle dvije godine opstruisao rad izvršne vlasti. Odluke koje se tiču đaka i studenata mogle su se usvojiti mnogo ranije da Simić nije obavljao ovu funkciju - tvrdi Đukić.

On smatra da će nedavno usvajanje budžeta opštine za 2015. godinu olakšati rad mnogih omladinskih kolektiva, ali će rješenje nekih važnijih pitanja morati sačekati naredno skupštinsko zasjedanje koje vjerovatno neće biti održano do okončanja sudskog spora.

Ćirić

Drago Ćirić kaže da je suludo trošiti novac iz opštinskog budžeta na održavanje referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali o njegovom opozivu godinu prije lokalnih izbora.

- Referendum i održavanje prijevremenih izbora koštali bi nas najmanje 100.000 maraka što je mnogo ako se ima u vidu da smo zaduženi u visini tri opštinska budžeta.  Umjesto toga možemo napraviti dva kružna toka i riješiti niz egzistencijalnih pitanja građana - istakao je Ćirić.

  • ĐACI - Još nije usvojena odluka o odobravanju isplate novca za subvencionisanje prevoza
  • STUDENTI - Nije raspisan konkurs za stipendiranje
  • SPORTISTI - Zbog privremenog finansiranja bez novca ostali sportski klubovi i organizacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana