Srbac: Počela primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema

Srna
Srbac: Počela primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema

SRBAC - U Domu zdravlja Srbac danas je počela primjena Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema /IZIS/, čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu Republike Srpske. Direktor ove zdravstvene ustanove Mirko Stojić ocijenio je da je sistem IZIS dobro osmišljen, kompatibilan sa sistemima u Zapadnoj Evropi, te da je to korak naprijed i da će donijeti benefite pacijentima i zdravstvenim ustanovama.

Govoreći o prednostima IZIS-a za korisnike zdravstvenih usluga, Stojić je naveo da će im biti izdata elektronska kartica na kojoj će biti pohranjeni svi podaci, te tako da neće morati da ovjeravaju zdravstvenu knjižicu.

"Kada osiguranik dođe kod ljekara da traži zdravstvenu uslugu, samim prinošenjem kartice na čitač automatski će se otvoriti svi podaci o njemu, neće biti potrebe za ukucavanjem podataka i greške će biti svedene na minimum", rekao je Stojić Srni.

On je dodao da i sam pacijent zbog nekih stvari, kao što su recepti, kontinuirana terapija ili uputnica za sekundarni ili tercijarni nivo, neće morati ni da dolazi, pa će i gužve biti smanjene.

Stojić kaže da je jutros bilo nekih sitnih problema u primjeni sistema, što se i očekivalo, te dodaje su ljudi iz nadležne firme koja sprovodi ovaj program bili sa medicinskim radnicima u Domu zdravlja, pomagali im u radu i otklanjanju eventualnih problema.

"Nama je ovo već treći program koji uvodimo u rad zdravstvenog sistema. I kod prva dva je bilo sličnih problema i nadamo se da ćemo to i sada prevazići", naglasio je Stojić.

Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac su prve zdravstvene ustanove u kojima će se primjenjivati IZIS, što znači da bi ove zdravstvene ustanove trebalo da počnu sa primjenom elektronskih - uputnica, recepata, kartona i kartica.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske promovisao je u srijedu, 12. avgusta, u Banjaluci Integrisani zdravstveni informacioni sistem i prvu elektronsku karticu za osiguranike, čiji je cilj efikasnija usluga u zdravstvu, a vrijednost projekta je oko 26 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana