Srbac: Pljušte smjene, pred opozivom i načelnik

Cvija Mrkonjić
Srbac: Pljušte smjene, pred opozivom i načelnik

Srbac - Nova većina u Skupštini opštine Srbac, koju čini 13 odbornika SNSD-a i DNS-a, smijenila je na jučerašnjoj sjednici predsjednika, potpredsjednika i sekretara parlamenta i usvojila odluku o pokretanju postupka za opoziv načelnika opštine Drage Ćirića.

Za novog predsjednika Skupštine umjesto Zorana Đukića iz SP-a izabran je odbornik SNSD-a Goran Gavranović, dok je umjesto Dragana Lepira iz SDS-a za potpredsjednika izabran Teodor Stojković iz SNSD-a. Novi sekretar Skupštine je pravnica iz opštinske uprave Slađana Škrbić iz SNSD-a, koja je na tom mjestu zamijenila stranačku koleginicu Dragicu Vranić.

Na sjednicu je došlo sedam odbornika NDP-a, PDP-a i SP-a i dva SDS-a, dok je iz izvršne vlasti prisustvovao zamjenik načelnika opštine Ranko Nedić. Smijenjeni predsjednik Skupštine Zoran Đukić sjednicu je nazvao nelegalnom i najavio tužbe.

- Održavanje sjednice inicirao je Klub odbornika SNSD-a i DNS-a, ali nije dostavio sve materijale u zakonskom roku od sedam dana. U ime preostalih odbornika i načelnika opštine tražio sam odgađanje sjednice za iduću sedmicu, ali oni nisu na to pristali. Zbog toga nećemo priznati usvojene odluke i zatražićemo sudsku zaštitu - rekao je Đukić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor kaže da je sve bilo po zakonu i da su svi odbornici dobili većinu materijala još u februaru kada je ovaj klub zatražio održavanje vanredne sjednice sa zahtjevom za smjene.

- Sve ostalo je njihov pokušaj da se dobije na vremenu i spriječi potpuno legalna promjena vlasti. Ovakav dnevni red su prihvatili svi odbornički klubovi još na prošloj sjednici i ne razumijem zašto se ne poštuje dogovor - istakao je Čavor.

On podsjeća da je Klub odbornika SNSD-a demokratski prihvatio smjene njihovog kadra prije dvije godine iako prijedlozi za smjene tada nisu bili ni uvršteni u dnevni red. Čavor se nada da će nakon vaskršnjih praznika biti izvršena primopredaja skupštinskog pečata bez većih problema, a ukoliko bude opstrukcija, poručuje da će neko za to snositi odgovornost.

Pored odbornika SNSD-a i DNS-a, sjednici su prisustvovala dva od četiri odbornika SDS-a koji su ostali uzdržani prilikom glasanja o većini tačaka. Oni su bili za opoziv načelnika, ali su bili protiv smjene njihovog kolege Lepira.

Smjenama je prethodilo verbalno prepucavanje između odbornika SNSD-a i Đukića, kojem nisu dozvolili da napusti sjednicu dok ne obezbijedi glasačku kutiju, listiće i druge materijale potrebne za tajno glasanje. Đukić je i pored toga napustio sjednicu, a budući da zasjedanju nisu prisustvovali ni sekretar Skupštine, ni zapisničar, od opštinskog osoblja ostali su samo prisutni tonski snimatelj i kafe kuvarica. Čavor je rekao da će biti zatražena odgovornost, jer sjednici nije prisustvovao niko iz Stručne službe opštine Srbac.

- Oni su plaćeni za taj posao. Umjesto njih, morali smo se sami snalaziti kada je u pitanju kucanje glasačkih listića i sprovođenje kompletne procedure glasanja - rekao je Čavor.

Iako su bile najavljene smjene načelnika opštinskih odjeljenja i njihovih zamjenika, odbornici ih nisu razmatrali, jer je sjednica prekinuta i biće nastavljena nakon Vaskrsa.

Gavranović

Goran Gavranović se nakon dvije i po godine ponovo vraća na mjesto predsjednika Skupštine opštine. On je ovu funkciju obavljao od 2008. godine do 2012. godine.

Promjene u srbačkom parlamentu

Funkcija/ Smijenjen /Izabran

predsjednik - Zoran Đukić (SP) - Goran Gavranović (SNSD)

potpredsjednik - Dragan Lepir (SDS) -Teodor Stojković (SNSD)

sekretar - Dragica Vranić (SNSD) - Slađana Škrbić (SNSD)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana