Srbac: Partije protiv prljave kampanje

D. J.
Srbac: Partije protiv prljave kampanje

Doboj, Srbac - Političke partije u Doboju potpisale su u petak sporazum o poštovanju izbornog etičkog kodeksa u predstojećoj kampanji, a sličan dokument okupio je, poslije dužeg vremena, i predstavnike stranaka u Srpcu.

Šef banjalučke kancelarije OEBS-a Dmitrij Jordanidi istakao je da ovaj sporazum ima cilj da potvrdi opredijeljenost relevantnih političkih aktera Doboja za poštovanje etičkih standarda tokom izborne kampanje.

Iz OEBS-a su ocijenili da je i u Srpcu neophodno donošenje ovakvog dokumenta zbog sve većih neslaganja među političarima, koja su dovela do blokade parlamentarnog života.

- Riječ je o džentlmenskom sporazumu, koji nema težinu pravnog akta, ali ima težinu osude od strane glasača prema strankama koje ga naruše - istakao je predstavnik kancelarije OEBS-a iz Banjaluke Siniša Petrović.

On je naveo 20 stavki koje će se naći u sporazumu, među kojima su uzdržavanje od pritiska na birače i širenja kleveta, nevrijeđanje kandidata. Sporazum će, između ostalog, obuhvatiti i zabranu kupovine glasova i ometanja skupova u Srpcu.

- Tekst sporazuma ćemo pripremiti do 30. juna ove godine, a za izradu je zadužen sedmočlani etički odbor opštine Srbac - rekao je predsjednik SO Srbac Zoran Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana