Srbac: Otkupljivači očerupali živinare

D. Jovičić, A. Janković
Srbac: Otkupljivači očerupali živinare

Srbac - Uzgajivači pilića sa područja srbačke opštine suočeni su sa sve gorim uslovima poslovanja, zbog čega su odlučni da se suprotstave otkupljivačima i nametnu svoje uslove na tržištu, poručio je predsjednik Udruženja tovljača pilića opštine Srbac Dušan Simić.

On je na sastanku u Srpcu, kojem je prisustvovalo više od 40 peradara, kao ključni problem naveo strah uzgajivača pilića od otkupljivača iz Republike Srpske i FBiH, zbog čega su farmeri svedeni da rade kao nadničari pojedinih kompanija i klaonica.

- Dobijamo svega 30 feninga za kilogram prirasti, za uslužni tov, što je nedovoljno. Tu cijenu smo prihvatili kao da je zakonom propisana - istakao je Simić.

On je podsjetio da je udruženje formirano prije sedam godina, ali se nakon toga uopšte nije sastajalo.

- Naš problem je što nismo tražili više i što se ne organizujemo i pokažemo snagu našim poslovnim partnerima - istakao je Simić.

On je naglasio da je sadašnja cijena bila ista prije 30 godina, ali da su troškovi proizvodnje tada bili znatno manji. Struja, voda i drva u međuvremenu su poskupjeli za 50 odsto. Drva za grijanje su prije rata koštala između 25 i 30 maraka, a danas od 50 do 60 maraka.

- Najčešće radimo samo za troškove. Zimi su nam potrebne velike količine ogreva da zagrijemo farme. Održavanje proizvodnje se svelo na donju granicu. Potcijenjeni smo u lancu preradarstva, iako smo najvažniji. U raspodjeli kolača dobijamo najmanje - rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, na području srbačke opštine ima više od stotinu farmi, od kojih većina pojedinačno vrijedi blizu 200.000 maraka, ako se uzmu u obzir ulaganja u infrastrukturu, poljoprivrednu mehanizaciju i kapacitet farmi od oko desetak hiljada pilića.

- To je gotovo 20 miliona maraka, odnosno deset puta više od vrijednosti prosječne klaonice koja nam i u takvim uslovima diktira pravila, jer smo im to dozvolili - smatra Simić.

Ocijenio je da su udruženje razbili otkupljivači pilića, koji su se nezvanično udružili i dogovorili cijene uslužnog tova, a farmeri koji to nisu shvatili postali su njihova najamna radna snaga.

- Dokaz da farmeri i dalje imaju strah od otkupljivača tovnih pilića je to što potpis za reaktiviranje rada udruženja nije htjelo ili nije smjelo da potpiše njih osmoro - rekao je Simić.

Da bi se omasovio broj uzgajivača koji će se u većoj mjeri izboriti za svoja prava, dogovoreno je da već u nedjelju bude održan novi sastanak u skupštinskoj sali u Srpcu.

- Tada ćemo donijeti odluku da li ćemo se ubuduće sami boriti na tržištu ili ćemo uz minimalnu naknadu taj posao povjeriti organima udruženja ili nekoj novoj poljoprivrednoj zadruzi - istakao je Simić.

Zoran Đukić iz Srpca, koji već 35 godina ima farmu pilića, kaže da situacija i uslovi uzgoja nikada nisu bili lošiji. Neorganizovanost farmera i samostalno nastupanje pred državom i otkupljivačima najveći im je problem.

- Svako pojedinačno traži jeftiniju struju, drva, veću cijenu rada i onda nas samo razbijaju. Možete zamisliti kakvo je stanje kad cijenu rada nismo uspjeli povećati ni za fening već 30 godina - priča Đukić i dodaje da dolaskom zime troškovi proizvodnje dodatno skaču, jer treba nabaviti drva za zagrijavanje objekata.

"Perutnina"

Najveći otkupljivač tovnih pilića na području srbačke opštine je slovenačka kompanija "Perutnina Ptuj", koja zapošljava oko 220 radnika. U prošloj godini "Perutnina" je obradila 13 miliona tovnih pilića i na tržište isporučila 9.000 tona piletine, ukupne vrijednosti oko 35 miliona maraka.

Proizvodnja tovnih pilića orijentisana je na oko 80 kooperativnih farmi koje obezbjeđuju 90 odsto sirovine, a 10 odsto se proizvodi u četiri vlastite farme u Kladarima kod Srpca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana