Srbac: Odbornicima duguju 17 naknada

Anita Janković
Srbac: Odbornicima duguju 17 naknada

Srbac - Odbornici Skupštine opštine Srbac zbog blokade parlamenta gotovo godinu nisu sjeli u skupštinske klupe, a ostali su i bez odborničkih naknada, koje im nisu isplaćene za proteklih 17 mjeseci.

Prema zakonskim odredbama, odbornici imaju pravo na naknadu čak i u ovakvoj situaciji kada se sjednice ne održavaju. Ako se uzme u obzir da odbornička naknada u Srpcu iznosi 450 KM, dugovanja za 25 odbornika premašila su 190.000 maraka.

U situaciji kada je parlamentarni život u zastoju, niko od odbornika i ne pomišlja da javno zatraži isplatu naknade za nerad. Međutim, malo ko će biti spreman da se odrekne novca koji im pripada po zakonu, jer se svakom od njih duguje oko 7.650 KM. Odbornik SDS-a Milijana Antonić kaže da se prestala nadati isplati naknade koja nije bila redovna čak i dok se Skupština održavala.

- Pitanje je da li ćemo i kada dobiti taj novac, ali očekujem da ga isplate, jer nam duguju naknade i za period dok smo dolazili na sjednice. Nije naša krivica što Skupština ne zasjeda skoro godinu - istakla je Antonićeva.

Ona je poručila da se nada da će dugovanja biti izmirena ili će odbornici u suprotnom tražiti zaštitu svojih prava na druge načine.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor kaže da odbornici iz njegovog kluba ne razmišljaju mnogo o naknadama, jer u Srpcu ima mnogo važnijih i prečih stvari od pomenutog problema.

- Te naknade su lična primanja i biće isplaćene kad-tad. Siguran sam u rješenje ovog problema, koji sada uopšte nije primaran. Normalno je da se naknade ne isplaćuju kad isplate kasne i drugim budžetskim korisnicima - pojasnio je Čavor.

Načelnik opštine Drago Ćirić kaže da su naknade za odbornike proknjižene i da će biti isplaćene s prilivom novca, ali nije mogao precizirati kada će to biti.

- Imamo preče stvari poput socijalno ugroženih, boraca, djece kojima moramo uplatiti novac. Skupština ne zasjeda godinu pa je pitanje jesu li i zaradili taj novac u posljednjih 12 mjeseci, ali bez obzira na to, svima će te nadoknade biti isplaćene - kaže Ćirić.

On je pojasnio da ne duguju svima 17 naknada, jer su nekim odbornicima, kojima je novac bio neophodan, isplaćivali po dva-tri odbornička dodatka.

- Jedni su ženili i udavali djecu, drugi su morali na operacije i njima smo isplatili po nekoliko odborničkih nadoknada. Možda samo nekolicini dugujemo novac za 17 mjeseci - priča Ćirić. 

Izostanak isplate novca ne važi za predsjednika Skupštine opštine Zorana Đukića, koji dobija platu u isto vrijeme kada i opštinski službenici, kojima su posljednja primanja isplaćena za decembar prošle godine.

- Svi opštinski funkcioneri dobijaju platu po zakonu, što sam i sam, i plus svaki dan dolazim na posao za razliku od odbornika koji ne zasjedaju - rekao je Đukić i dodao da je u posljednjih nekoliko mjeseci opština imala nekoliko blokada plaćajući naslijeđene dugove prošle vlasti te da su u takvoj situaciji morali nekome uskratiti primanja.

- Sasvim je normalno da uskratimo onima koji ne rade. Bilo bi suludo plaćati odbornicima, a ne isplaćivati socijalno ugrožene kategorije - priča Đukić.

Odrekli se naknade

Sadašnji saziv Skupštine opštine Srbac samo jednom se kolektivno odrekao odborničke naknade i to u prvoj godini mandata, kada su mjesečnu zaradu usmjerili za izgradnju Centra za djecu sa posebnim potrebama u Srpcu, a jedne plate su se tada odrekli i opštinski funkcioneri.

Na ovaj način je prikupljeno oko 18.000 maraka. Izuzetak predstavlja odbornik Nenad Babić, koji je više od pola godine mjesečno izdvajao po 300 KM za djecu sa posebnim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana