Srbac: Novi vrtić nakon tri i po decenije

Dejan Jovičić
Srbac: Novi vrtić nakon tri i po decenije

SRBAC - Nakon tri i po decenije u Srpcu će do kraja godine početi izgradnja novog vrtića, čime će bolje uslove za obrazovanje i igru dobiti oko 200 srbačkih mališana.

Za ove namjene Vlada Republike Srpske usmjeriće 850.000 KM iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da zbog sve većeg broja upisane djece sadašnji objekat ne zadovoljava potrebe ove lokalne zajednice, zbog čega se projekat izgradnje novog vrtića našao na vrhu prioriteta u planu kapitalnih investicija do 2022. godine.

- Bili smo svjesni da vrtić radi u otežanim uslovima, ali bez pomoći republičkih institucija ruke su nam bile vezane. Novi objekat prostiraće se na 1.762 kvadratna metra i biće izgrađen po najvišim standardima - kazao je Dragosavljević i dodao da je Opštinska uprava bila zadužena za izradu projekta.

Novi vrtić nalaziće se iza zgrade Osnovnog suda u Srpcu, a radovi na ovoj lokaciji započeće čim se okonča tenderska procedura izbora izvođača radova. Ukoliko vremenski uslovi dozvole, izgradnja bi mogla početi već u decembru.

- U objektu će se nalaziti dovoljno prostorija za boravak oko 200 djece u jednoj smjeni, igraonice, zelene površine, kuhinja i drugi neophodni sadržaji. Takođe će biti izgrađen parking i novi pristupni put - rekao je Dragosavljević.

Prvi vrtić u Srpcu osnovan je 1972. godine, a nakon katastrofalnih poplava koje su uništile ovaj objekat, preseljen je 1986. godine u krug tekstilne fabrike “Itris”. Od tada do danas kroz ovu ustanovu je prošlo više hiljada mališana.

Direktorica vrtića Dijana Milanković kaže da su dosadašnje prostorije bile premalene za kvalitetan rad sa djecom, naročito u poređenju sa vrtićima u okolnim opštinama, a bilo je i sve teže održavati zastarjeli objekat koji je prvobitno bio namijenjen za smještaj djece radnika nekadašnjeg “Itrisa”.

- Prije izbijanja pandemije virusa korona gotovo da nismo imali dovoljno učionica za rad sa djecom, a neprestano smo se suočavali i sa raznim kvarovima. Sada našu ustanovu pohađa manje djece jer je epidemiološka situacija još nestabilna, ali svjesni smo da će ih po normalizaciji stanja biti znatno više, tako da je bilo nužno da što prije riješimo pitanje novog objekta - rekla je Milankovićeva.

Ona je zahvalila vladama Srpske i Srbije na donaciji, a naročito opštini Srbac, koja je izgradnju vrtića još prije dvije godine označila projektom od najvećeg značaja u razvojnom planu.

Srpčanka Suzana Knežević kaže da je zadovoljna radom ove ustanove,  dodavši da će novi vrtić omogućiti još bolje uslove za dnevni boravak mališana.

- Jedno dijete mi je nedavno izašlo iz vrtića i krenulo u školu, a drugo je polaznik starije grupe i imam samo riječi hvale za rad vaspitačica. Posebno bih pohvalila njihov kreativan rad sa djecom i sigurno je da će izgradnjom novog vrtića moći realizovati brojne ideje koje do sada nisu mogli - rekla je Suzana.

Obnova

Vrtić je prije desetak godina bio u izuzetno lošem stanju, a onda je putem GAP projekta uloženo 126.000 KM u obnovu. Pomoć je pružio i kabinet tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika, odakle je stiglo 30.000 KM za nabavku stolarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana