Srbac: NDP iz direktorskih fotelja kritikuje vlast

Cvija Mrkonjić
Srbac: NDP iz direktorskih fotelja kritikuje vlast

Srbac - Kriza u odnosima između koalicionih partnera okupljenih oko načelnika opštine Srbac Drage Ćirića produbljena je nakon što se Opštinski odbor NDP-a javno ogradio od svih negativnih dešavanja u opštini u proteklih pola godine.

U NDP-u ističu da se Srbac nalazi u najdubljoj ekonomsko-političkoj krizi u novijoj istoriji.

- Ona je dotakla svakog građanina, a mimoišla samo mali broj onih koji su radi očuvanja privilegija stavili opštinske i republičke interese u vlastitu zaštitu. Ucjene, spletkarenja, revanšizam i zloupotreba društvenih resursa koji su postali naša svakodnevica, nikad neće biti oblik političkog izražavanja NDP-a. Na ovaj način ne amnestiramo sebe od odgovornosti koju sa sobom nosi učešće u parlamentarnom životu opštine od 2012. godine, ali ne želimo da se ovakva dešavanja povezuju sa članovima NDP-a - kaže se u saopštenju.

Ova partija je dio bloka koji je donedavno imao većinu u srbačkom parlamentu. Novu skupštinsku većinu formirali su SNSD i DNS. Koalicija okupljena oko Ćirića je u nekoliko navrata bezuspješno pokušala da zbije redove i povrati zakonodavnu vlast u svoje ruke, a poslije izbijanja sukoba sa NDP-om to će biti još teže.

Ćirić, koji je upravo iz NDP-a prešao u SP, kaže da je licemjerno da oni koji su dio vlasti peru ruke od odgovornosti.

- To nema veze sa zdravim razumom. Cijelo vrijeme su dio vlasti, a sada se ograđuju od svega. Kadar NDP-a i dalje sjedi u direktorskim foteljama javnih preduzeća i ustanova, a neki od njih su i načelnici opštinskih odjeljenja. Nikoga od njih nisu povukli, a iznose optužbe na račun vlasti - rekao je Ćirić.

On kaže da kadar NDP-a isključivo gleda svoju korist.

- Kada treba primiti platu i stranački zapošljavati ljude, tada im vlast nije kriva ni za šta. Zašto ne povuku svoj kadar ako im je toliko loše - istakao je Ćirić.

Prema Ćirićevim riječima, svako ko pročita saopštenje za javnost NDP-a može između redova vidjeti da je to direktan udar na njega.

- Radi se o revanšizmu prvog čovjeka srbačkog NDP-a Gorana Ćosića, koji se ne može pomiriti sa činjenicom da sam prešao u SP. Radimo na formiranju novih organa SP-a i u roku od mjesec biće održana izborna konferencija. Već imamo veliki broj novih mjesnih odbora, a do kraja septembra ćemo završiti taj posao. Građani sve više prihvataju politiku koju vodi naša partija i mislim da nijedna stranka na području srbačke opštine u ovom trenutku ne učlanjuje više novih članova od SP-a - smatra Ćirić.

Ćosić odbacuje Ćirićeve tvrdnje navodeći da on priča nebuloze i da se ne radi o udaru na njega, nego ukazivanju na lošu situaciju u Srpcu.

- Prigovorili smo i poziciji i opoziciji, jer ovo što se dešava u posljednje vrijeme nije zabilježeno u skorijoj srbačkoj istoriji - ističe Ćosić i dodaje da NDP osjeća odgovornost prema svojim glasačima i građanima Srpca i da su morali nešto preduzeti kako bi bili prevaziđeni problemi sa kojima se opština suočava.

Skupština u blokadi

Skupština opštine Srbac je u dugoj blokadi jer još nije obavljena primopredaja dužnosti između smijenjenog predsjednika Zorana Đukića i novoizabranog Gorana Gavranovića. Đukić ističe da čekaju odluku Vrhovnog suda RS za koju smatra da će biti u njegovu korist.

Skupština opštine Srbac

Vlast - SNSD i DNS

Opozicija - SP, PDP, NDP i SDS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana