Srbac: Komšije potopile biblioteku

Dejan Jovičić
Srbac: Komšije potopile biblioteku

Srbac - Iako su srbačku opštinu ovih dana pogodile nezapamćene vrućine, radnici Narodne biblioteke su ostali u šoku kada ih je dočekala poplava.

Zbog nemarnosti stanara na spratu iznad biblioteke uništeno je više od 300 knjiga za djecu, a prema prvim procjenama šteta iznosi više od 4.000 maraka. Do poplave je došlo u nedjelju kada su korisnici stana u vlasništvu Branislava Mijanovića ostavili uključenu veš-mašinu na kojoj se otkinulo crijevo i poplavilo kompletan stan. Prema nezvaničnim informacijama Mijanović je izdao stan nekolicini mladića, koji su se u vrijeme poplave rashlađivali na bazenu. Voda se slila kroz ventilacione otvore u biblioteku i potopila jedan od magacina sa knjigama.

Direktor Narodne biblioteke Dragana Đukić kaže da je po dolasku na posao zatekla poplavljena oba toaleta, kancelariju i prostoriju u kojoj se nalaze knjige za djecu.

- Voda je šikljala na sve strane, prošla je kroz ventilacione otvore i zidove i zahvatila police sa knjigama koje su sada neupotrebljive. Još popisujemo uništene knjige i dok ne završimo taj posao privremeno ćemo zatvoriti biblioteku. Pitanje je kada ćemo ponovo otvoriti vrata biblioteke za naše čitaoce - istakla je Đukićeva koja je o poplavi obavijestila i načelnika Srpca Dragu Ćirića.

Ona je pozvala nadležne organe da utvrde kako je došlo do incidenta.

- Naša ustanova zbog oskudnog budžeta nije osigurana, ali ćemo tražiti od vlasnika stana da nam izmiri štetu. Pored knjiga oštećen je dio stolarije, ulazna vrata i zidovi. Pribojavali smo se da zbog velikih vrućina ne dođe do požara, a ni u snu nismo očekivali da bi nam se mogla dogoditi poplava - ističe Đukićeva.

U zgradi u kojoj je smještena Narodna biblioteka do prije petnaestak godina nalazile su se samo prostorije ove ustanove i Centra za kulturu i sport. Objekat je u međuvremenu nadograđen sa nekoliko stanova.

Knjižni fond

Knjižni fond Narodne biblioteke iz Srpca brojao je oko 26.863 naslova, a u planu je bila nabavka novih naslova. Srbačka biblioteka je jedna od rijetkih koje se mogu pohvaliti da imaju višestruko veći broj knjiga u odnosu na broj stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana