Srbac: Grant nagrada za dobar rad

Dejan Jovičić
Srbac: Grant nagrada za dobar rad

SRBAC - Obnova i izgradnja infrastrukturnih objekata i jačanje saobraćajnih veza osnovni su preduslovi za ekonomsko jačanje lokalnih zajednica i stvaranje podsticajnog okruženja za život i rad, što je opredijelilo opštinu Srbac da planira čak 20,6 miliona KM za kapitalne investicije u ovoj godini, od čega će najveći dio biti utrošen za rekonstrukciju puteva i ulica.

Najkapitalniji projekat biće sanacija magistralnog puta Nova Topola - Srbac - Derventa na dionici od Srpca do Korova, vrijednosti 16 miliona KM, novi asfalt dobiće i putevi u desetak mjesnih zajednica, a biće izgrađena i prva kružna raskrsnica u Srpcu.

Zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić rekao je da je kroz grantove Vlade Republike Srpske, te sa nivoa BiH, od Evropske unije i drugih donatora planirano da bude obezbijeđeno više od 18 miliona KM, a iz opštinskog budžeta i učešćem građana više od dva miliona.

- Nedavno smo oformili kvalitetan tim u vidu Odsjeka za razvoj u lokalnoj upravi, koji je radio na ovogodišnjem Planu kapitalnih investicija  i koji je po iznosu sredstava jedan od najvećih do sada. Za svega nekoliko mjeseci od formiranja novog odsjeka uspjeli smo privući oko pola miliona grantovskih sredstava kroz razne međunarodne projekte, a očekujemo da taj iznos bude još veći - rekao je Gužvić.

On ističe da je opština Srbac svrstana među tri jedinice lokalne samouprave u BiH koje su ostvarile najveći napredak u svim oblastima upravljanja u sklopu druge faze projekta MEG 2, za šta će dobiti grant u iznosu od 140.000 američkih dolara za poboljšanje komunalne infrastrukture.

- To je rezultat dobrog rada svih zaposlenih u upravi koji su unaprijedili dvosmjernu komunikaciju sa građanima, omogućavajući im da kroz mobilnu aplikaciju i druge načine lakše prijave komunalni problem i učestvuju u javnim raspravama. Anketirali smo i 230 domaćinstava kako bismo poboljšali usluge vodosnabdijevanja i odvodnje. Grantovska sredstva koja smo dobili usmjerićemo upravo za proširenje vodovodne i kanalizacione mreže u ruralnim područjima - istakao je Gužvić.

U ovoj godini planiran je i završetak izgradnje novog sportskog centra za Fudbalski klub Sloga, sportskog igrališta u Župskom Razboju i centra za sportsko-rekreativne i terapeutske aktivnosti u Gornjim Srđevićima, za šta je predviđeno blizu 350.000 KM, a predviđena je i druga faza rekonstrukcije objekta Doma mladih za galeriju i depo umjetničkih slika, izgradnja društvenog doma u Srđevićima, te sanacija domova u Nožičkom, Liliću i Kaocima, u ukupnoj vrijednosti oko 400.000 KM.

Od važnijih projekata tu je i nabavka plastenika za poljoprivrednike kroz sufinansiranje u iznosu od 311.000 KM, a biće proširena i javna rasvjeta i nabavljeno specijalizovano vozilo za dijalizu, što će koštati više od 100.000 KM.

- Za opremanje novog vrtića, koji će od septembra početi sa radom, biće izdvojeno 562.000 KM, a očekujemo i skori završetak svih radova na projektu zgrade za mlade bračne parove, čime ćemo trajno riješiti stambeno pitanje za 20 porodica - istakao je Gužvić.

Ušće

Jedan od projekata iz dugoročnog plana je uređenje ušća Vrbasa u Savu i za sada je urađen zoning plan, a u toku je izrada urbanističko-tehničkih uslova za prvu zonu koja se odnosi na uređenje kanala bivšeg korita Vrbasa.

- Riječ je o velikoj površini i još čekamo rješenja od projektanata na koji način bi se građevinski riješilo napajanje tog kanala i sastavljanje sa koritom Save. Naša ideja je da se korito Vrbasa napravi plovnim kako bi se omogućili brojni turistički sadržaji, a to će iziskivati znatna sredstva, ali i prekograničnu saradnju - naveo je Gužvić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana