Srbac godinu tavori u političkom blatu

Anita Janković
Srbac godinu tavori u političkom blatu

Srbac - Srbac je ušao u drugu godinu duboke političke krize uzrokovane raspadom skupštinske većine, a njen kraj se ne nazire iako je opština paralizovana i iz dana u dan nanosi sve veću štetu.

Blokada srbačkog parlamenta traje od 9. aprila kada su novu skupštinsku većinu formirali SNSD i DNS. Tada su smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Zoran Đukić i sekretar Dragica Vranić, a na njihovo mjesto imenovani Goran Gavranović i Slađana Škrbić. Dotadašnja većina predvođena SDS-om, međutim, ne priznaje novu i njene odluke zbog čega nije obavljena ni primopredaja dužnosti.

Politička kriza dobila je i sudsku dimenziju jer je Đukić tražio zaštitu smatrajući da su smjene nezakonite. Nakon tri neuspjela pokušaja primopredaje vlasti, koja je zakazao novoizabrani predsjednik Skupštine opštine, stiglo je i rješenje iz banjalučkog Okružnog suda koji je naložio da primopredaja bude obavljena u što kraćem roku. U međuvremenu je cijeli slučaj stigao do Vrhovnog suda RS, koji je predmet vratio Okružnom sudu na ponovno odlučivanje. Time je produžena agonija čiji se kraj i ne nazire.

Za to vrijeme najveću štetu trpe građani koji zbog blokade parlamenta ne mogu ostvariti svoja prava. Studenti drugu godinu zaredom ne dobijaju stipendije, nema podsticaja za poljoprivrednike, sredstva za rad sportskih klubova se isplaćuju na kašičicu, a plate u javnim ustanovama kasne mjesecima. Budžet za ovu godinu nije usvojen, a na snazi je operativni plan finansiranja koji je u velikoj mjeri smanjio izdvajanja javnim preduzećima i ustanovama i najugroženijim kategorijama poput socijalnih i boračkih kategorija, dok su kapitalne investicije blokirane.

Načelnik Srpca Drago Ćirić kaže da je blokada nanijela štetu i da se radi o čistom politikantstvu.

- Najveća šteta nanesena je studentima i poljoprivrednicima. Žao mi je što studenti nisu dobijali stipendije i poljoprivrednici podsticaje, jer ih u srbačkoj opštini ima mnogo. U suštini, sve drugo funkcioniše - kaže Ćirić.

Đukić kaže da je nedavno još jednom razgovarao sa svim političkim partijama u srbačkom parlamentu, ali da niko od njih nije pokazao interesovanje za sazivanje sjednice Skupštine.

- Neki odbornici imaju želju da učestvuju u radu Skupštine opštine, ali ne smiju jer su pod pritiskom partijskih šefova koji vedre i oblače - rekao je Đukić.

On je istakao da kampanja za lokalne izbore već trese Srbac i da se užurbano radi na stvaranju novih koalicija, te da ne isključuje mogućnost da prva naredna sjednica bude održana tek u novom sazivu.

- Ukoliko napravimo koaliciju po uzoru na republički nivo, doći će do zasjedanja Skupštine, ali ako SP bude išao samostalno na izbore, najvjerovatnije neće biti ni sjednice Skupštine do formiranja njenog novog saziva - pojašnjava Đukić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor kaže da još postoji nada za prekid blokade parlamenta.

- Mislim da ćemo narednih dana stvari dovesti na čistac i znati da li zasjedamo ili od toga nema ništa do izbora u oktobru. Rukovodstva stranaka razgovaraju i očekujemo da će u narednih desetak dana sve biti razriješeno - rekao je Čavor.

S druge strane, pesimizam ne krije predsjednik srbačkog NDP-a Goran Ćosić koji kaže da je gotovo nemoguće vratiti odbornike u skupštinske klupe prije izbora.

- U istoriji Srpca nije zabilježen ovakav način rada, odnosno nerada, što je za svaku osudu. Sadašnje stanje je rezultat odnosa između opštinskih odbora SNSD-a i SP-a. Druge stranke u ovoj priči nemaju putera na glavi jer svi smo za deblokadu parlamenta, ali te dve opcije se ne mogu dogovoriti i sad smo u pat poziciji - rekao je Ćosić i dodao da je politička kriza nanijela ogromnu štetu na svim poljima.

Koalicije

Većinu u srbačkom parlamentu trenutno čine SNSD i DNS koji imaju 13 odbornika. Opozicioni blok čine po četiri odbornika SDS-a i NDP-a i po dva PDP-a i SP-a.

Na čelu srbačkog SP-a je načelnik opštine Drago Ćirić, koji je poslije izbijanja krize napustio NDP. Kadar SP-a je i predsjednik Skupštine opštine Zoran Đukić i ukoliko socijalisti sklope koalicioni dogovor za zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima sa SNSD-om i DNS-om, bila bi otvorena šansa i za pregovore o sazivanju sjednice srbačkog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana