Srbac: Dukat donio radost u dvije porodice

Dejan Jovičić
Srbac: Dukat donio radost u dvije porodice

Srbac - Dukat koji je uručen kao glavna nagrada pobjedniku bogojavljenskog plivanja u Srpcu donio je sreću za dvije porodice iz ove lokalne zajednice.

Student Gojko Basurić iz Srpca, koji je tri godine zaredom pobjednik bogojavljenskog plivanja, poklonio je dukat prijatelju Marku Bogosavcu, a on je zauzvrat izdvojio 200 KM, kako bi na simboličan način "otkupio" dukat i tako pomogao porodicama koje žive u teškim uslovima. Njih dvojica su proteklog vikenda obišli dvije porodice iz Sitneša i Poveliča, na prijedlog Centra za socijalni rad, i svakoj od njih uručili po 100 KM.

- Gojko je divan mladić i vrhunski sportista i bio sam počastvovan kada je odlučio da upravo meni pokloni dukat. Osjetio sam moralnu obavezu da se nekako odužim i tada se rodila ideja da pomognem ugroženima - rekao je Bogosavac.

Pomoć je stigla u ruke Vidaka i Nedeljke Cvijetić iz Sitneša, koji imaju četvoro djece, te Dalibora i Tatjane Vajukić iz Poveliča, koji imaju troje djece. Cvijetići nemaju redovna primanja i preživljavaju od dječijeg dodatka i povremenih nadnica koje zarade ljeti, berući krastavce u Lijevču polju.

- Imamo četvoro djece, uzrasta od sedam do 17 godina i ova pomoć nam mnogo znači, jer sve što zaradimo od nadnica potrošimo na hranu i higijenu, a gotovo cjelokupan dječiji dodatak moramo dati za stanarinu - kaže Nedeljka Cvijetić.

Zahvalnost je uputila i Tatjana Vajukić, koja je izbjegla iz Kiseljaka i udala se za Dalibora, sa kojim živi u kući njegovih roditelja. Imaju tri sina, uzrasta od jedne i po do devet godina, i prošli su kroz teške muke jer im je četvorogodišnji Saša obolio od teške bolesti neuroblastoma, zbog čega je operisan, a primao je i hemoterapiju.

- Bolest je mom Saši otkrio pedijatar. Nakon toga smo proživljavali teške trenutke, a zbog stresa najstariji sin Stefan ima problema sa vidom. U tom periodu smo oboje bili bez posla pune tri godine, ali smo, na svu sreću, nedavno ponovo počeli raditi - kaže Tatjana.

Dodaje da im je do sada pomoć za liječenje sina pružio Crveni krst u iznosu od 1.500 KM i opština Srbac sa 900 maraka.

- Pomoć nam mnogo znači, ali nam je ponekad draža topla ljudska riječ, jer smo bili jako depresivni i stalno živimo u strahu da bi se bolest mogla vratiti - kaže Vajukićeva.

Aktivisti

Gojko Basurić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, a uz to je i uspješan sportista jer je osvojio više od 50 medalja na domaćim i međunarodnim karate takmičenjima.

Marko Bogosavac je zaposlen kao vojno lice, a već desetak godina je organizator Hajdučkih susreta u Kaocima, na kojima se ekipe iz cijele banjalučke regije takmiče u zaboravljenim disciplinama, poput preskakanja potoka, bacanja kamena s ramena i košenja trave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana