Srbac: Đukić se vraća u fotelju

Milijana Latinović
Srbac: Đukić se vraća u fotelju

Srbac - Vrhovni sud RS uvažio je žalbu smijenjenog predsjednika Skupštine opštine Srbac Zorana Đukića i ukinuo rješenje Okružnog suda u Banjaluci kojim je naloženo da Đukić preda dužnost novoizabranom predsjedniku Goranu Gavranoviću iz SNSD-a.

U rješenju Vrhovnog suda naveden je niz pravnih propusta u odlučivanju Okružnog suda zbog čega je naloženo vraćanje predmeta ovom sudu na ponovno odlučivanje. 

- Znali smo da je smjena nelegalna i ovo je još jedna potvrda da smo bili u pravu. Uporno sam govorio da je na aprilskoj skupštini načinjeno mnogo proceduralnih grešaka, ali to nisu htjeli slušati u odborničkom klubu SNSD-a i DNS-a. Da su sačekali sa održavanjem skupštine još koji dan, sve bi bilo po zakonu - rekao je Đukić i dodao da bi tada i smjene mogle biti obavljene legalno i ne bi došli u situaciju da je rad parlamenta blokiran već devet mjeseci.

Banjalučki Okružni sud je polovinom jula naložio da se obavi primopredaja vlasti i omogući Gavranoviću i sekretaru SO Slađani Škrbić da preuzmu svoje funkcije na koje su imenovani 9. aprila. Od tada su održana tri neuspješna pokušaja primopredaje vlasti uz posredstvo Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS nakon čega je ministarstvo zatražilo primopredaju vlasti sudskim putem.

Međutim, u rješenju Vrhovnog suda navedeno je da ministarstvo nije imalo punomoć za zastupanje u ovom predmetu, o čemu će Okružni sud morati voditi računa u ponovnom postupku.

Paralelno sa ovim procesom trajao je sudski spor između SO Srbac i bivšeg predsjednika Skupštine Teodora Stojkovića iz SNSD-a koji je smijenjen u julu 2014. godine. Stojković je tražio da se poništi skupštinsko rješenje o smjeni i omogući njegov povratak na dužnost i isplata svih zaostalih plata, ali je banjalučki Okružni sud prije nekoliko dana presudio da je smjena obavljena u skladu sa propisima.

- Ovo je dokaz da sve odluke radimo u skladu sa Statutom i Poslovnikom SO. Nismo željeli napraviti nijednu pravnu grešku, tako da je sud donio očekivanu presudu - smatra Đukić koji je nakon Stojkovićeve smjene izabran za predsjednika.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor ističe da zbog ovakvih dešavanja u parlamentu i problema u vezi sa primopredajom dužnosti ispaštaju svi građani opštine Srbac.

- Nije riječ samo o predaji dužnosti, cijeli parlament je u blokadi već devet mjeseci, a još nismo razmatrali ni budžet za 2016. godinu, niti plan rada. Zbog svega toga ispaštaju budžetski korisnici opštine, ne isplaćuju se ni plate ni stipendije - rekao je Čavor.

Službenici

Okružni sud u Banjaluci nedavno je donio i presude po sudskom sporu između lokalne uprave i službenika koji su dobili otkaz u martu 2013. godine.

Tada je 17 radnika opštine dobilo rješenja o prestanku radnog odnosa, ali je većina njih izgubila spor u drugostepenom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana