Srbac dio projekta “Promocija različitosti i jednakosti u BiH”: Obilježja na jezicima nacionalnih manjina

D. J.
Srbac dio projekta “Promocija različitosti i jednakosti u BiH”: Obilježja na jezicima nacionalnih manjina

SRBAC - Naselja i objekti od istorijskog značaja u Srpcu u kojima su živjele ili još žive nacionalne manjine biće u narednom periodu obilježeni dvojezičnim znakovima i putokazima.

Ovo je rezultat projekta “Promocija različitosti i jednakosti u BiH” u kojem pored nekoliko opština i gradova u Srpskoj učestvuje i Srbac.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević potvrdio je da će se uskoro odrediti lokaliteti u vidu kulturnih i vjerskih objekata, grobalja, ulica i drugih naseobina na kojima će biti postavljena obilježja na jezicima nacionalnih manjina, a troškovi će biti finansirani kroz projekat.

- U Srpcu živi nekoliko porodica češke nacionalne manjine u Novoj Vesi, selu koje su i osnovali češki doseljenici gdje i danas postoji njihova crkva, groblje i društveni dom. Tu je i ukrajinska manjina sa crkvom i grobljima u Gornjim i Donjim Srđevićima, Selištu i Rasavcu, kao i brojne porodice Karavlaha u Srpcu. Iako više ne žive u našoj opštini, ostala su dva poljska groblja i drugi objekti nekadašnje poljske nacionalne manjine na kojima već postoje određena obilježja - rekao je Dragosavljević.

On ističe da će ovaj projekat doprinijeti većoj prepoznatljivosti nacionalnih manjina i njihovom učešću u društvenoj zajednici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana